Current track

Title

Artist


Deficite de umiditate în sol în cultura porumbului pe suprafeţe extinse din Muntenia, Moldova şi Dobrogea (agrometeo)

Written by on 20 august 2023

Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în cultura porumbului neirigat pe suprafeţe extinse din Muntenia, Moldova şi Dobrogea, local în estul, sudul, izolat nordul Transilvaniei, estul şi sud-vestul Olteniei, vestul şi sud-estul Crişanei, nord-vestul Banatului, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

 

Conform prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 19 – 25 august 2023, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Banatului, Olteniei şi a Transilvaniei, local nordul, vestul şi sud-vestul Crişanei, vestul, nordul şi nord-vestul Munteniei, nordul, estul, izolat sudul Moldovei şi nordul Dobrogei.

Astfel, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în ritmuri accelerate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, datorită temperaturilor maxime deosebit de ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, pe fondul menţinerii deficitelor mari de umiditate din sol, se va accentua deprecierea stării de vegetaţie la speciile prăşitoare neirigate, semnalându-se în continuare un procent ridicat de boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui, mergând până la compromiterea parţială sau totală a culturilor, îndeosebi în semănăturile efectuate tardiv din sudul şi estul ţării.

Cultura de floarea-soarelui va înregistra maturitatea în ceară şi deplină (30-100%) în toate regiunile, iar pe unele areale agricole din jumătatea de sud a ţării, izolat, va fi posibilă declanşarea recoltării.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, porumbul se va afla la maturitate în lapte (60-100%), ceară (30-100%) şi deplină (10-80%), plantele prezentând o stare de vegetaţie în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologică.

În Transilvania, Crişana, Banat şi Moldova, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea rădăcinilor şi acumularea zaharurilor, iar cartoful dezvoltarea tuberculilor, veştejirea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile de vară, local declanşându-se recoltarea.

În toate plantaţiile, la pomii fructiferi se vor semnala creşterea şi coacerea rodului, precum şi formarea mugurelui terminal, iar la sâmburoase (prun, piersic) şi seminţoase (măr, păr) se va continua recoltarea. Viţa-de-vie va parcurge creşterea şi coacerea boabelor, acumularea zaharurilor, local fiind posibilă declanşarea recoltării la soiurile de consum.

Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor specifice: recoltarea fructelor şi a legumelor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc, susţin specialiştii ANM.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în aproape toate zonele de cultură, chiar deosebit de ridicat în sudul şi sud-estul ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18 şi 32 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 8 grade, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 28 şi 38 de grade, în aproape toată ţara, iar cea minimă a aerului se va situa între 8 şi 25 de grade în majoritatea regiunilor, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare.

„Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, izolat vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol”, arată prognoza de specialitate emisă de ANM.

AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply