Current track

Title

Artist


Desfăşurarea referendumului local (procedură)

Written by on 16 octombrie 2024

    Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a convocat, în 15 octombrie, o şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru a decide în ceea ce priveşte oportunitatea organizării unui referendum local. Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei din 21 octombrie 2024 se vor regăsi cele două proiecte privind consultarea Capitalei, a scris edilul general pe Facebook, la 15 octombrie. „Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”, a menţionat Nicuşor Dan.

    Cele două întrebări la care bucureştenii vor fi invitaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” sunt, potrivit primarului general, următoarele:

    * „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”

    * „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.

    Nicuşor Dan a anunţat că va declanşa, cu sprijinul Consiliului General, un referendum local pentru a se decide cine răspunde de urbanismul din Bucureşti şi cum se vor împărţi banii între Primăria Capitalei şi Primăriile de sector, încă din luna iunie 2024, după aflarea rezultatelor de la alegerile locale.

    ***

    Referendumul local se organizează în patru cazuri diferite: cu privire la unele probleme de interes local deosebit; cu privire la modificările unităţilor administrativ-teritoriale; cu privire la demiterea primarului; cu privire la demiterea consiliilor locale.

    Potrivit Legii nr. 3 din 22 februarie 2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în cadrul referendumului, populaţia poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme de interes naţional sau local, după caz, precum şi cu privire la revizuirea Constituţiei sau la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate. (art. 2 din Legea nr. 3/2000)

    Citește  SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 ianuarie

    Referendumul (atât cel naţional cât şi cel local) este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, rezultatul referendumului este validat, dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente. (art. 5 din Legea nr. 3/2000)

    Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui Consiliului judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni. (art. 14 din Legea nr. 3/2000)

    Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective majoritate simplă. (art. 14 din Legea nr. 3/2000).

    Problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse aprobării locuitorilor, prin referendum local. Referendumul local se poate organiza în toate satele şi localităţile componente ale comunei sau oraşului ori numai în unele dintre acestea. În cazul referendumului la nivel judeţean, acesta se poate desfăşura în toate comunele şi oraşele din judeţ ori numai în unele dintre acestea, care sunt direct interesate.

    Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie. (art. 13 din Legea nr. 3/2000)

    Obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţa publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia. Referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica. (art. 16 din Legea 3/2000)

    Citește  Bihor: Se pot concesiona parcele în Parcul industrial din municipiul Beiuş

    Potrivit art. 20 din Legea referendumului, cetăţenii cu reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi au domiciliul pot solicita primarului din acea localitate, în cazul organizării unor referendumuri locale, înscrierea lor pe liste suplimentare. Cu 3 zile înainte de data referendumului nu se mai fac înscrieri în aceste liste.

    Scrutinul pentru referendum se va deschide la ora 7:00 şi se va încheia la ora 23:00. (art. 34 din Legea nr. 3/2000)

    Prefectul este cel care va supraveghea organizarea şi desfăşurarea referendumului local. (art. 46 din Legea nr. 3/2000)

    Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului se suportă, în cazul referendumului local, din bugetul comunei, oraşului sau judeţului, după caz. (art. 61 din Legea referendumului)

    Referendumurile în România pot fi naţionale sau locale. Referendumurile naţionale sunt organizate pentru revizuirea Constituţiei, pentru demiterea preşedintelui sau pentru consultarea populaţiei pe probleme de interes naţional. Referendumurile locale pot fi organizate pentru demiterea primarului; pentru dizolvarea consiliilor locale; pentru modificările unităţilor administrativ-teritoriale; pentru consultarea comunităţilor locale pe probleme de interes local deosebit, conform OUG nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ şi Legii nr. 3 din 22 februarie 2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

    AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Ady Ivaşcu)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    Reader's opinions