Current track

Title

Artist


DOCUMENTAR: 110 ani de la naşterea scriitorului Albert Camus (7 noiembrie)

Written by on 7 noiembrie 2023

Scriitorul Albert Camus a primit, în 1957, Premiul Nobel pentru Literatură, motivaţia juriului subliniind importanţa creaţiei sale literare care „cu o lucidă stăruinţă, a scos la lumină problemele conştiinţei umane din vremurile noastre”, potrivit https://www.nobelprize.org/.

Albert Camus s-a născut la 7 noiembrie 1913, la Mondov, în Algeria, în familia unui agricultor, de origine alsaciană. Tatăl său a murit în timpul Primului Război Mondial, în bătălia de la Marna. A fost crescut de mama sa, originară din insula Mallorca, care după moartea soţului s-a stabilit într-un cartier din Alger. Naşterea sa în această ţară nord-africană şi experienţele sale de acolo în anii treizeci au fost influenţe dominante în gândirea şi opera sa.

 

A urmat şcoala comunală, liceul şi a obţinut o bursă pentru a studia la Facultatea de filosofie din Alger. În 1936, s-a angajat ca actor în trupa de la Radio-Alger. A întemeiat „Le Theatre du Travail” devenit mai târziu „Theatre de l’Equipe”. Tot în Alger şi-a publicat primele două cărţii: volumul de eseuri „L’Envers et l’Endroit” (1937) şi „Noces” (1938).

A fost ziarist în ţara de baştină, la „Alger Republicain”, apoi în Franţa, secretar de redacţie la „Paris-Presse”. În 1942, a intrat în Rezistenţă, devenind ulterior redactor-şef al ziarului „Le Combat”.

Anul 1944 a avut o semnificaţie importantă pentru Camus: prietenia cu Sartre, care a durat până în 1952, potrivit „Istoriei Literaturii Franceze” (Editura Ştiinţifică, 1970).

Cu romanul „L’Étranger” s-a impus în atenţia criticii şi i-a adus scriitorului consacrarea. În timpul Rezistenţei, la care a participat activ, a scris o serie de lucrări ce l-au făcut cunoscut ca filosof, romancier şi dramaturg. Contribuţia filosofică dominantă a operei lui Camus a vizat absurdul. A scris în această perioadă: eseul filosofic „Le Mythe de Sisyphe”, romanul „La Peste” şi piese de teatru, precum „Caligula”, potrivit „Dicţionarului istoric critic – Literatura Franceză” (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1982).

 

În realizarea operei literare se disting trei cicluri. Fiecare ciclu a constat dintr-un roman, un eseu şi o piesă de teatru. Primul a fost ciclul absurdului format din „L’Étranger”, „Le Mythe de Sysiphe” şi „Caligula”. Al doilea a fost ciclul revoltei care a inclus „La Peste”, „L’Homme révolté” şi „Les Justes”. Al treilea, ciclul iubirii, a fost reprezentat de „Nemesis”. Fiecare ciclu cuprinde o examinare a unei teme cu utilizarea unui mit păgân, incluzând şi motive biblice, potrivit „Dicţionarului Literaturii Franceze” (Editura Ştiinţifică, 1972).

 

Eseul „L’Homme révolté” i-a atras o violentă ripostă din partea lui Jean Paul-Sartre, urmată de ruptura definitivă dintre cei doi scriitori.

Albert Camus a fost foarte activ şi în lumea teatrului, în anii ’40 şi ’50 ai secolului trecut. A adaptat piese ale scriitorilor Calderon, Lope de Vega, Dino Buzzati sau Faulkner. Pasiunea sa pentru teatru datează din perioada în care a fost membru al trupei Teatrului „L’Equipe”, potrivit biografiei aflate pe site-ul https://www.nobelprize.org/.

 

Alte lucrări foarte cunoscute ale lui Camus sunt ”La Chute” (1956) şi ”Exil et le royaume” (1957). Premiul Nobel pentru Literatură, decernat în 1957, l-a consacrat ca pe un scriitor de valoare mondială.

 

Albert Camus a murit la 4 ianuarie 1960, la vârsta de 46 de ani, în urma unui accident de maşină. La scurt timp, într-o servietă au fost găsite paginile manuscrisului „Le premier homme”, un roman care a fost dedicat mamei sale şi care a văzut lumina tiparului în 1995.

AGERPRES/(Documentare – Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto: biography.com


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply