DOCUMENTAR: Compozitorul și dirijorul francez de origine română Vladimir Cosma împlinește 85 de ani (13 aprilie)
Written by AGERPRES on 13 aprilie 2025
Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română, s-a născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni. ”Autor a peste 400 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului XX”, menționa un comunicat de presă al Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris, în 2019.
A sosit la Paris în anul 1963, continuându-și studiile muzicale cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, conform https://www.icr.ro/. În 1968, Yves Robert îi încredințează prima sa lucrare de muzică de film pentru pelicula ”Alexandre le Bienheureux”, succes confirmat și consolidat în 1972 cu muzica din filmul ”Le Grand Blond avec une chausseure noire” (‘Marele blond cu un pantof negru’), indică sursa citată.
Este creatorul coloanelor sonore pentru filme celebre precum: ‘Distratul’; ”Aripioară sau picior”; ”Asul așilor”; ‘Aventurile rabinului Jacob’ (unul din clasicele Louis de Funes); ”La Boum”; ”Diva”; ”Sunt timid dar mă tratez” (cu Pierre Richard); ”Dineu cu proști”, ”Jucăria”, ”Jaguarul” (toate trei în regia lui Francis Veber); mai multe serii ”Asterix” etc.
A compus coloana sonora a filmului românesc ”Octav” (2017, regia Serge Ioan Celebidachi), primind o nominalizare pentru Premiul muzică originală ‘Adrian Enescu’ la Premiile UCIN din 2018.
Pe lângă formația clasică, Vladimir Cosma s-a simțit mereu atras de muzica de jazz, de muzica de film și de toate formele muzicilor populare, indică și site-ul https://www.societateamuzicala.ro/. Astfel, spre exemplu, inspirat de muzica românească și de naiul lui Gheorghe Zamfir, a realizat împreună cu acesta coloana sonoră a filmului ‘Marele blond cu un pantof negru’.
”Cinematografia i-a permis să abordeze și jazz-ul (colaborând cu Chet Baker, Toots Thielemans, Don Byas, Stéphane Grappelli, Jean-Luc Ponty, Philip Catherine). În paralel, Vladimir Cosma a compus muzică clasică: lucrări pentru cor și orchestră, concerte pentru vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră, un divertisment după Fabulele lui La Fontaine creat pentru Lambert Wilson și o operă, ”Marius et Fanny’, după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna și Angela Gheorghiu” (https://www.icr.ro/).
În paralel cu activitatea de compozitor, Vladimir Cosma s-a consacrat și dirijării și rescrierii propriilor compoziții muzicale pentru film, în scopul de a fi interpretate în afara sălilor de cinematograf, în cadrul concertelor de muzică simfonică, notează https://www.societateamuzicala.ro/. Vladimir Cosma dirijează mari orchestre simfonice în Franța și în străinătate.
În noiembrie 2011, Vladimir Cosma a revenit după 50 de ani în țara natală, România, și a susținut la Ateneul Român două spectacole, intitulate ”Concert de autor”, alături de orchestra simfonică și corul Filarmonicii ”George Enescu”. La 17 noiembrie 2011 i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Muzică din București.
Opera compozitorului Vladimir Cosma, care a marcat cinematografia franceză a anilor ’70, a fost adusă din nou în luminile rampei în interpretarea Orchestrei Române de Tineret în patru mari săli de concert din Franța și Elveția, în perioada 9-14 februarie 2017, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în cadrul proiectului ”Vladimir Cosma – 50 de ani de succes” (https://www.icr.ro/).
Vladimir Cosma, Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat ‘Transilvania’ Cluj Napoca au susținut la 23 iunie 2018 în Piața Cetății din Alba Iulia un concert desfășurat în cadrul evenimentului intitulat ‘Sărbătoarea Muzicii’.
Un concert extraordinar al compozitorului și dirijorului Vladimir Cosma a avut loc la Paris la 26 ianuarie 2019 pentru a marca Președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc în prestigioasa sală de concerte Le Grand Rex, Institutul Cultural Român și Ambasada României la Paris făcând parte dintre organizatori. ”În intervențiile din cadrul spectacolului, Vladimir Cosma a vorbit cu mândrie și nostalgie despre originile sale, despre folclorul românesc care a stat la baza construirii propriului limbaj muzical, revelând sau amintind, cu umor, publicului de la Grand Rex faptul că cele mai cunoscute melodii franceze de film sunt de fapt de inspirație românească”, se menționa într-un comunicat de presă al ICR de la Paris, din 27 ianuarie 2019.
A primit două premii Cesar pentru cea mai bună muzică de film pentru ”Diva”, regia Jean-Jacques Beineix (1982), și ”Le Bal”, regia Ettore Scola (1984), două premii ‘7 d’Or’ pentru cea mai bună muzică TV, în 1986 și 1991, și diferite premii și distincții în Franța și în lume. A obținut numeroase Discuri de Aur și Platină, în Franța, Germania, Japonia, Anglia, Elveția, Belgia, Italia, Olanda etc.
A primit, de asemenea, distincțiile Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, acordat de Ministerul francez al Culturii.
La 24 octombrie 2016, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a decorat, în numele Regelui Mihai (1921-2017), o serie de personalități, între care și compozitorul Vladimir Cosma, acesta primind Decorația Regală Nihil Sine Deo.
La 19 martie 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, nouă personalități franceze și ale diasporei românești, între care și Vladimir Cosma, au primit din partea Institutului Cultural Român Premii de excelență în arte și cultură, distincții onorifice de recunoaștere a transmiterii internaționale a valorilor culturale românești și a francofoniei.
AGERPRES/(Documentare – Ruxandra Bratu; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Vladimir Cosma/Facebook