Current track

Title

Artist


Dolj: Circa 400 ha de pădure vor fi plantate în zona deşertificată

Written by on 19 martie 2024

    Circa 400 de hectare de pădure vor fi plantate în această primăvară în zona deşertificată din judeţul Dolj, cunoscută drept Sahara Olteniei, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

    Ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a participat, marţi, la o acţiune de plantare pe raza localităţii Apele Vii, zonă recunoscută pentru solurile nisipoase, a declarat că fenomenul extrem de agresiv al deşertificării în zona Olteniei înghite anual peste 1.000 de hectare de teren arabil, sol fertil.

    „Vom planta aici, la Apele Vii, o pădure de 150 de hectare, cu o valoare de 2,4 milioane euro, prin PNRR. În această zonă, solurile sunt extrem de nisipoase, vara acest nisip poate să atingă şi 80 grade Celsius la sol, iar după ce vom planta cei 750.000 de puieţi de salcâm, ulm de Turkestan şi dud, vom înlocui nisipul cu pădure. Tot aici, pe o rază de 10 kilometri va fi plantată în această primăvară o pădure, urmează alte 240 de hectare la Mârşani, alte 24 hectare la Celaru. Pot spune că, în prezent, cea mai mare dinamică a împăduririi, prin PNRR, o găsim aici, în Sahara Olteniei. Mă bucur că aducem aceste finanţări acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, în zonele unde nu avem pădure, cum este şi cea unde ne aflăm astăzi. Acest fenomen extrem de agresiv al deşertificării înghite anual peste 1.000 de hectare de teren arabil, sol fertil, lucru care mă îngrijorează foarte tare”, a spus ministrul mediului.

    El a susţinut că în lipsa unor măsuri adecvate, în 50 de ani, solurile fertile din sudul României ar putea fi acoperite de nisip în totalitate.

    Citește  ANM: Alertele de caniculă rămân în vigoare luni şi marţi, în cea mai mare parte a ţării

    „Colegii noştri meteorologi ne spun că, în lipsa unor măsuri adecvate, în 50 de ani, solurile fertile din sudul României ar putea fi acoperite de nisip în totalitate. Pădurea nu înseamnă doar o resursă, doar oxigen, pădurea înseamnă viitorul oamenilor care trăiesc aici, iar fixarea acestor soluri în Sahara Olteniei este singura soluţie prin care oamenii pot spera la un viitor mai bun”, a declarat Mircea Fechet la acţiunea de plantare de la Apele Vii.

    Ministrul Mediului a punctat importanţa împăduririlor în judeţele deficitare în păduri, cum este şi judeţul Dolj, a cărui suprafaţă împădurită este de 12%.

    „În sezonul de toamnă al anului trecut şi de primăvară al acestui an, vor fi plantaţi 6 milioane de puieţi, care vor constitui păduri pe 1.300 de hectare. Planul nostru este mult mai îndrăzneţ, avem toate şansele ca până la sfârşitul perioadei de finanţare din PNRR să ne atingem obiectivul de peste 26.000 hectare împădurite. Astfel, PNRR dă un mare impuls României să-şi extindă suprafaţa împădurită”, a adăugat el.

    Potrivit Ministerului Mediului, la Apele Vii a fost plantată, în toamna anului trecut, prima pădure de 70 de hectare prin PNRR, în valoare de peste 2 milioane euro. O altă pădure, de 100 hectare, a fost înfiinţată la Mârşani, cu 3,2 milioane euro din PNRR.

    AGERPRES/(AS – autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions