Current track

Title

Artist


Dr Ion-Christian Chiricuţă: Învăţământul medical online nu mai creează nimic comportamental, e o tragedie

Written by on 12 iunie 2023

Prof dr Ion-Christian Chiricuţă, colaborator al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti, a declarat luni, pentru AGERPRES, că învăţământul medical online duce la înstrăinare şi dezumanizare, fiindcă „online-ul nu mai creează nimic comportamental”.

Din acest motiv, dr Ion-Christian Chiricuţă i-a invitat pe seniorii medicinei româneşti să participe la Conferinţa Naţională „Zilele Profesor Ion Chiricuţă 1958-1988” de la Cluj-Napoca, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale în memoria tatălui său, Ion Chiricuţă (1918-1988), de numele căruia se leagă modernizarea Institutului Oncologic din Cluj-Napoca şi descoperirea unor terapii revoluţionare în tratarea cancerului.

„Am organizat o sesiune specială cu seniorii care l-au cunoscut şi au lucrat cu profesorul Ion Chiricuţă şi aceea va fi în ziua de vineri (16 iunie, n.r.) de la ora 11,00 până la ora 14,00. Am invitat aceşti seniori care vor prezenta amintiri şi eu pun o mare importanţă pe această întâlnire cu seniorii. Sunt mulţi cu care am fost şi coleg. Şi eu am lucrat în acest institut din ’71 până în ’80 şi am profitat de pe urma acestor personalităţi care m-au creat (…) Dacă nu eram cu aceşti oameni, nu puteam să-mi creez o bază ştiinţifică, o bază comportamentală – acest lucru lipseşte astăzi fiindcă online-ul nu mai creează nimic comportamental, e o tragedie. Oamenii formaţi în online nu se ştiu descurca în societate, le lipseşte ceva din personalitate”, a afirmat prof dr Ion-Christian Chiricuţă.

Conferinţa Naţională „Zilele Profesor Ion Chiricuţă 1958-1988 – Interdisciplinaritate în diagnosticul şi tratamentul precoce al neoplaziilor” va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 14-16 iunie, iar întâlnirea cu seniorii este programată în ultima zi a manifestării ştiinţifice.

„Iniţiativa Academiei de Ştiinţe Medicale de a organiza zilele ‘Profesor Ion Chiricuţă 1958-1988’ mi se pare extraordinară. E o instituţie care într-adevăr se ocupă de personalităţile din medicină şi nu pentru că ar fi vorba despre tatăl meu, dar trăim nişte timpuri în care aceste personalităţi devin rarităţi şi e un fenomen general. L-am trăit şi eu, în Germania, cu profesorii pe care i-am avut acolo şi care au murit acum 30 de ani şi sunt aproape uitaţi. Cu toate că aceşti oameni au creat nişte domenii noi în medicină, au deschis nişte şanse extraordinare pentru pacienţi şi în general şi pentru educaţia generaţiei tinere”, a spus dr Ion-Christian Chiricuţă.

El a adăugat că dacă aceşti doctori nu i-ar fi influenţat viaţa şi cariera, aşa cum s-a întâmplat cu multe generaţii de medici şi cercetători, între care şi tatăl său, profesorul Ion Chiricuţă, nu ar fi ceea ce este, iar din această perspectivă învăţământul medical online duce la înstrăinare şi dezumanizare.

„Cea mai importantă este interacţiunea cu alţi oameni, altfel e o înstrăinare cumplită. E cumplită când aceşti profesori îşi pierd studenţii, iar studenţii ajung să nici nu mai ştie cum îi cheamă pe profesori (…) Şi pandemia a făcut o gaură şi mai mare în această privinţă şi nimeni nu ia măsuri. Părerea mea este orice conferinţă online trebuie desfiinţată, pentru că înseamnă să propage mai departe această dezumanizare a societăţii. De aceea nici nu accept să susţin conferinţe online. Mesajul meu pentru colegii tineri este să meargă la conferinţe, să întâlnească aceşti oameni extraordinari care fac descoperiri, care aduc noutăţi în viaţa medicală, pentru că numai aşa se pot forma ca personalitate”, a arătat dr Chiricuţă.

Conferinţa Naţională „Zilele Profesor Ion Chiricuţă 1958-1988 – Interdisciplinaritate în diagnosticul şi tratamentul precoce al neoplaziilor”, organizată la Cluj-Napoca de Academia de Ştiinţe Medicale, va cuprinde numeroase cercetări ştiinţifice în domeniile Oncologie, Radioterapie, Imagistică, Hematologie, Ginecologie, Urologie, Gastroenterologie-Hepatologie, Pneumologie, ORL, Nefrologie, Dermatologie, Neurologie-Neurochirurgie, Chirurgie, Ortopedie, Anatomie patologică, Medicină internă, Medicină de familie, Endocrinologie, Pediatrie şi Chirurgie Oro-Maxilo-Facială.

AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply