Echipele ”Apele Române” au colectat 2,5 tone de deşeuri de pe un afluent al râului Mureş
Written by AGERPRES on 9 aprilie 2024
O cantitate de 2,5 tone de deşeuri din plastic şi crengi au fost colectate, timp de trei zile, de pe afluentul de dreapta al râului Mureş, din judeţul Alba, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare publicată, marţi, pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.
„2,5 tone echivalentul a 5 camionete cu PET-uri (câte 500 kg/camionetă) s-au strâns timp de trei zile din Valea Galda, afluentul de dreapta al Mureşului din judeţul Alba. Acţiunea s-a finalizat astăzi în jurul orei 12:30. Un obstacol de PET-uri şi alte deşeuri a fost deja îndepărtat zilele trecute din Valea Galda (judeţul Alba) de către echipele noastre de la Apele Române Mureş – Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, în colaborare cu Primăria Sântimbru. După cum puteţi observa din imagini, vorbim despre o adevărată „avalanşă” de PET-uri şi crengi aduse de apă care a putut fi stopată numai cu ajutorul utilajelor din dotare: un tractor cu remorcă, un încărcător frontal şi un buldoexcavator. Dar oricâte deşeuri am strânge, râurile şi lacurile vor rămâne în continuare încărcate dacă nu vom înceta să mai aruncăm gunoaiele în natură, abandonându-le cu nepăsare”, notează ANAR.
Potrivit Administraţiei, depozitarea deşeurilor în locuri neamenajate se sancţionează contravenţional conform Legii Apelor, iar în funcţie de tipul faptei, amenzile pot varia între 10.000 de lei şi 15.000 lei, însă pot ajunge până la 35.000 lei pentru persoane fizice.
În acelaşi timp, având în vedere responsabilităţile autorităţilor locale cu privire la salubrizarea cursurilor şi a malurilor, precum şi asigurarea unor locuri special amenajate pentru aruncarea deşeurilor, nerespectarea acestor obligaţii poate fi sancţionată cu amenzi de la 35.000 de lei la 40.000 lei, care pot ajunge până la 75.000 – 80.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.
Pentru neigienizarea cursurilor de apă, inspectorii ANAR aplică anual amenzi totale, în medie, între 500.000 de lei şi 700.000 de lei.
AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Sursa foto: Apele Române/Facebook.com