Current track

Title

Artist


Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: Intrarea Domnului în Ierusalim – sărbătoarea bucuriei și a luminii

Written by on 13 aprilie 2025

    Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este sărbătoarea luminii, le-a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, celor prezenți pe Colina Bucuriei, în Duminica Floriilor, îndemnându-i să-L primească pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor, care ar trebui să fie mereu deschise.

    ‘Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este întâmpinată cu bucurie și cu îndemnul ca permanent să-L primim pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor noastre, care ar trebui să fie mereu deschise, dar mai ales în aceste zile când auzim mai mult vorbindu-se despre Ierusalim. Nu doar despre un loc istoric, nu doar despre cea mai cunoscută cetate a lumii de astăzi, ci despre locul în care Mântuitorul și-a vărsat sângele pe cruce pentru noi și pentru a noastră mântuire’, a spus PS Timotei, în predica la Sfânta Liturghie la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, oficiată la altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

    Ierarhul a amintit că Sărbătoarea de duminică ‘prefațează sau deschide drumul unei profunde meditații în săptămâna care urmează, Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, când îl însoțim și noi de ulițele Ierusalimului, unde s-a dus pe sine jertfă de răscumpărare pentru neamul omenesc’.

    ‘Sărbătoarea Floriilor, Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, sărbătoarea luminii cum a mai fost numită și a florilor, încă din timpul romanilor, această sărbătoare ne aduce aminte de cele ce s-au întâmplat în Ierusalim cu șase zile înainte de moartea Mântuitorului Iisus Hristos pe cruce. (…) El pentru aceasta a venit, să ne facă pe toți fii ai împărăției lui Dumnezeu. Iar cei care ascultă de chemarea Lui devin fii ai luminii. Pentru că Mântuitorul, îndată după ce a intrat în Ierusalim, aflându-se în Templu, i-a îndemnat pe ucenici și pe toți cei care Îl ascultau să umble ca niște fii ai luminii, pentru că El însuși era lumina, iar lumina luminează celor dintru întuneric, celor aflați în întuneric, dar care doresc să se unească și să se împărtășească de lumină’, a subliniat PS Timotei.

    Citește  SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 septembrie

    Credincioșii ortodocși, romano-catolici și greco-catolici sărbătoresc, duminică, Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile.

    Potrivit tradiției Bisericii, Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viața Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, își pregătește singur intrarea, conform profețiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic și de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’. Prin aceste cuvinte, oamenii simțeau că însuși Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruința Sa apropiată asupra morții, ca și biruința întregii omeniri pe care o purta în Sine.

    De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinți crenguțe de salcie pe care le pun la geamuri, la uși sau la porți. În unele părți ale țării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credința spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. De asemenea, apără casa de rele și o protejează de evenimente neplăcute.

    Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulțimile în Ierusalim pe Iisus.

    Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paștilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creștinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, care în acest an este celebrat împreună de credincioșii ortodocși, romano-catolici și greco-catolici pe data de 20 aprilie.

    Citește  SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 iunie

    AGERPRES/(A – redactor: Daniel Popescu, editor: George Onea, editor online: Simona Aruştei)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions