Current track

Title

Artist


Eurodeputatul Victor Negrescu a interpelat Comisia Europeană cu privire la dezastrul ecologic din Marea Neagră

Written by on 12 ianuarie 2025

    Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și al Partidului Social Democrat (PSD), a declarat că a interpelat Comisia Europeană cu privire la efectele devastatoare pentru mediu la Marea Neagră a scufundării a două petroliere rusești în strâmtoarea Kerch, solicitând implementarea instrumentelor existente în plan european pentru protejarea apelor teritoriale ale României și Bulgariei.

    ‘Pentru unii, este un subiect minor, dar Marea Neagră este importantă pentru România. De aproape o lună, Marea Neagră se confruntă cu efectele devastatoare ale celui mai semnificativ dezastru ecologic din ultimii ani, cauzat de scufundarea a două petroliere rusești în strâmtoarea Kerch. Sute de păsări, zeci de delfini și mii de viețuitoare marine au murit, iar ecosistemul a fost contaminat cu substanțele ajunse în apă, printre care se numără mii de tone de M100, un produs sintetic foarte toxic. În acest context, am interpelat Comisia Europeană și am solicitat implementarea instrumentelor existente pentru a limita efectele acestui dezastru ecologic asupra apelor teritoriale ale României și Bulgariei’, a afirmat duminică eurodeputatul Victor Negrescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

    De asemenea, el a arătat că a invitat instituțiile europene să sprijine statele membre din zona Mării Negre în vederea refacerii ecosistemelor marine, protejării biodiversității, evitării oricărui risc asupra populației și curățării eventualelor plaje afectate.

    Autoritățile ruse au anunțat vineri, 10 ianuarie, detectarea unei noi scurgeri de păcură dintr-unul din cele două petroliere naufragiate la jumătatea lunii decembrie în strâmtoarea Kerci, care au provocat o contaminare extinsă cu păcură în Marea Neagră pe coasta Rusiei și pe cea a peninsulei Crimeea, a relatat AFP.

    ‘O scurgere de produse petroliere a fost detectată în spatele petrolierului Volganeft-239’, a anunțat serviciul din regiunea rusă Krasnodar care gestionează această criză. Într-o înregistrare video care însoțește anunțul poate fi observat petrolierul eșuat de-a lungul țărmului și înclinat într-o parte, iar în apă se vede păcură.

    Citește  Ciolacu: Înțeleg că e de bonton să cerem demisia președintelui; nu o cer pentru că nici nu mă interesează

    Cât despre noua pată de păcură descoperită acum pe mare, aceasta se întinde pe o suprafață de circa 2.800 de metri pătrați. Autoritățile ruse susțin că această pată a fost îngrădită cu bariere flotante și urmează să fie eliminată cu absorbanți biologici, iar la fața locului au fost deplasate cinci nave pentru operațiune.

    Cele două petroliere care au provocat poluarea, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, ambele construite în urmă cu peste 50 de ani, au naufragiat pe 15 decembrie în timpul unei furtuni puternice în strâmtoarea Kerci, care separă peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar.

    Primul petrolier s-a rupt în două și s-a scufundat, iar al doilea a eșuat pe țărm. Cele două nave transportau în total circa 9.200 de tone de păcură, din care aproximativ 2.400 de tone s-au scurs în apă și au contaminat de asemenea țărmul, mai întâi în regiunea Kranodar, iar apoi și pe coasta peninsulei ucrainene Crimeea anexată de Rusia în anul 2014.

    Autoritățile ruse și voluntari desfășoară de atunci o vastă operațiune de curățare a țărmului, dar problema este departe de a fi rezolvată, deși peste 147.000 de tone de nisip de pe plaje și pământ contaminat au fost evacuate până în prezent. Și fauna este afectată, numeroase păsări și delfini murind în urma contaminării litoralului, mai arată AFP.

    AGERPRES / (AS – editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions