Europarlamentare2024/Care sunt mizele pentru principalele grupuri politice din PE şi cum percep ele pericolele actuale
Written by AGERPRES on 7 iunie 2024
Bruxelles – Trimişii speciali ai AGERPRES, Florin Ştefan şi Tudor Martalogu, transmit: Reprezentanţii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au discutat cu AGERPRES despre mizele pe care le urmăresc în aceste alegeri europene, care sunt priorităţile lor în viitoarea legislatură şi cum percep ele cele mai mari pericolele care ameninţă echilibrul din legislativul comunitar, corectitudinea procesului electoral şi integritatea vieţii democratice.
Alegerile europene din 2024 au loc într-un context în care Uniunea Europeană trece prin momente tensionate, războiul din Ucraina se află la frontierele sale şi blocul se confruntă cu provocări economice şi legate de migraţie. AGERPRES a contactat în ultimele zile cele mai importante trei grupuri din PE pentru a afla răspunsurile respectivelor familii politice la chestiunile menţionate.
Mizele alegerilor
Pedro Lopez, purtătorul de cuvânt al grupului Partidului Popular European (PPE), cel mai mare din legislativ, a răspuns că miza pentru PPE în următoarele alegeri este să continue să ofere soluţii la mai multe probleme.
Dintre acestea, el a menţionat „susţinerea Ucrainei, construirea unui sistem european de apărare care ne va permite să acţionăm cu independenţă, dezvoltarea agenţiei FRONTEX pentru a controla mai bine frontierele externe ale UE, implementarea pachetului legislativ privind migraţia recent aprobat pentru a gestiona mai bine sosirea migranţilor”.
„Trebuie de asemenea să continuăm progresul economic al statelor noastre membre, să ne ajutăm companiile şi popoarele să se adapteze la un model economic care îşi reduce impactul asupra mediului”, a mai spus Lopez.
Grupul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din PE, al doilea cel mai mare grup politic din legislativul comunitar, susţine, într-un răspuns trimis prin e-mail, că a jucat în mandatul care s-a încheiat „un rol esenţial în definirea politicilor şi legislaţiei îndreptate spre abordarea unor chestiuni presante, avansarea progresului social şi susţinerea unui viitor mai incluziv şi sustenabil”.
Printre altele, subliniază S&D în răspunsul său, priorităţile cheie au fost în ultimii ani angajamentele faţă de drepturile fundamentale, respectarea statului de drept, susţinerea Ucrainei în faţa agresorului rus.
„În plus, suntem extrem de îngrijoraţi de situaţia din Orientul Mijlociu şi facem apel la un armistiţiu imediat şi permanent (…); trebuie să facem tot posibilul pentru a evita o escaladare regională”, susţine grupul S&D.
„Pentru cetăţeni, trebuie să fie clar care este miza în aceste alegeri europene: Europa dreptei şi extremei drepte care merge înapoi şi este un sclav al trecutului, sau Europa social-democraţilor care merge înainte şi este stăpână pe viitorul ei”, mai precizează sursa citată.
Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), o formaţiune paneuropeană ai cărei membri fac parte din grupul Renew din PE, a afirmat la rândul său într-un răspuns trimis AGERPRES că „aceste alegeri europene sunt cruciale, nu numai pentru familia noastră politică, ci pentru viitorul Europei”, într-un context în care „forţele dezbinării sunt în ascensiune – cele aliniate cu Trump, care în trecut celebrau Brexitul şi pe (Donald) Trump şi care văd democraţia ca pe un lucru care poate fi lesne sacrificat”.
„De aceea mai mult ca oricând trebuie să ne concentrăm pe centru – liberali, democraţi şi reformişti. Europa de mâine trebuie să fie construită din centrul politic, unde soluţii pragmatice, echilibrate pot uni în loc să ne despartă”, a pledat Luis Cano, purtătorul de cuvânt al partidului ALDE.
Priorităţile legislative în următorul mandat
Pedro Lopez, purtătorul de cuvânt al grupului PPE, susţine că în legislatura trecută au existat proiecte care nu au trecut „pentru că nu era pregătite corespunzător sau lipseau dovezile reale privind care ar putea fi impactul lor asupra unor sectoare economice determinate”, iar acestea vor trebui reluate după alegeri.
„Printre ele se află regulamentul pentru reducerea utilizării pesticidelor, regulamentul pentru protecţia naturii, regulamentul privind noile tehnici genomice, legea pentru protejarea lucrătorilor platformelor de ridesharing”, a spus Lopez, caracterizând aceste dosare legislative drept unele dintre „cele mai dificile”.
Grupul S&D menţionează în răspunsul său că viziunea sa este cea a unei „economii moderne care creează joburi, protejează drepturile muncitorilor şi permite tranziţia către un model de producţie mai sustenabil”.
„Facem apel la instituirea unui fond permanent de investiţii pentru a le permite statelor membre să asigure investiţii uriaşe, care sunt necesare pentru a răspunde unor provocări curente şi viitoare”, a menţionat sursa citată, care a mai precizat că face eforturi pentru o taxare mai corectă a marilor companii tehnologice şi noi metode de taxare care ţin pasul cu digitalizarea tot mai mare a economiei, punând capăt în acelaşi timp evitării taxelor de către companiile mari care beneficiază de pe urma pieţei unice a UE.
Partidul ALDE afirmă că priorităţile sale pentru următorul mandat sunt clare. „Apărarea este principala noastră prioritate. Trebuie să ne întărim securitatea şi capacităţile de apărare pentru a ne proteja cetăţenii şi a răspunde unor ameninţări în evoluţie”, a declarat Luis Cano într-un e-mail trimis AGERPRES.
În al doilea rând, a afirmat el, trebuie implementate măsurile adoptate în timpul ultimului mandat. „Trebuie să implementăm Pactul verde european pentru a combate schimbarea climatică şi a construi o economie sustenabilă, precum şi politici digitale pentru a stimula inovaţia şi competitivitatea pentru cetăţeni şi afaceri”, a pledat Cano.
În al treilea rând, a mai spus el, trebuie recâştigată încrederea cetăţenilor făcând instituţiile europene mai democratice şi sprijinind statul de drept în toate statele membre.
„Liberalii au jucat un rol crucial în introducerea mecanismului privind statul de drept, dar trebuie să asigurăm implementarea lui efectivă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ALDE.
Este plauzibilă o fuziune între grupurile ECR şi ID?
Scenariul unei posibile fuziuni între grupurile Identitate şi Democraţie (ID) şi Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) a fost avansat înainte de alegeri şi a provocat o oarecare îngrijorare la Bruxelles şi în statele membre. Totuşi, două dintre principalele grupuri politice din PE nu văd scenariul drept unul posibil.
„Partidele politice care fac parte din aceste grupuri au dovedit în trecut cât de diferite sunt în ceea ce priveşte scopul şi convingerile lor şi nu au reuşit niciodată să facă nimic împreună. Nu văd de ce s-ar schimba acest lucru. Pot fi mai mult, dar vor continua să se comporte ca o orchestră fără dirijor, cu instrumente care concurează unul împotriva celuilalt pentru a vedea care face mai mult zgomot fără un scop comun”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului PPE.
Pedro Lopez consideră că „un vot pentru astfel de partide este un vot pierdut pentru viitorul Europei” şi că promisiunile lor „vor face continentul nostru dependent de jucătorii majori din lume – China, Rusia şi SUA – pentru că nu vor să construiască împreună, doar distrug”.
Grupul S&D a precizat că nu comentează posibile scenarii, că speră într-o prezenţă mare la vot şi că va aştepta rezultatele alegerilor.
„Grupul S&D şi Partidul Socialiştilor Europeni (PES) sunt pentru o viziune socială justă pentru viitorul Europei, orientată spre viitor, proeuropeană şi democratică. După cum am menţionat înainte de alegeri, familia noastră nu va intra în nicio coaliţie cu ECR şi ID”, a precizat al doilea grup ca mărime din PE.
Purtătorul de cuvânt al grupului ALDE a spus la rândul său că „sprijinul crescut pentru extrema dreaptă ar trebui să fie o preocupare pentru toţi cei care vor o Uniune Europeană mai puternică şi care funcţionează bine”.
Luis Cano a afirmat că „este prea devreme pentru a spune cum vor arăta viitoarele grupuri din PE şi, date fiind diferenţele dintre partidele de extremă dreapta, ne îndoim de capacitatea lor de a lucra împreună”.
Ca liberali, a mai spus el, „respingem cooperarea cu extrema dreaptă la nivel european şi vom încerca să formăm o majoritate pro-europeană pentru a avansa legislaţia şi a preveni blocarea Parlamentului European de forţele de dreapta”.
Dezinformarea afectează dezbaterea europeană mai mult ca oricând
Potrivit lui Pedro Lopez, la aceste alegeri europene dezinformarea, mai ales cea care provine din afara Uniunii Europene, afectează negativ dezbaterea europeană mai mult ca oricând şi partidele extremiste sunt o parte a problemei, întrucât ele utilizează dezinformarea ca instrument politic.
”Am făcut progrese în combaterea dezinformării în ultimii cinci ani, în special în lupta contra celei care utilizează marile reţele de social media, dar trebuie să continuăm acest efort”, a spus reprezentantul PPE. El a adăugat că această luptă contra dezinformării trebuie dusă cu ”toată puterea statului de drept”.
De partea sa, grupul S&D este de părere că dezinformarea, ştirile false şi ingerinţa străină din ţări terţe sunt o mare provocare şi o ameninţare pentru democraţie, nu numai în Europa, ci în întreaga lume, şi ele au drept obiectiv subminarea democraţiei europene, divizarea şi slăbirea Uniunii Europene.
În răspunsul său, S&D aminteşte că una din priorităţile sale în ultima legislatură a fost însăşi combaterea dezinformării şi că în urmă cu cinci ani a propus crearea unei comisii speciale a PE privind interferenţa străină şi dezinformarea (INGE), înfiinţată în 2020.
”Aceste tactici sunt în creştere evidentă şi ele se intensifică înainte de alegeri. Este evident că regimul lui Putin, care acum duce un război contra Ucrainei, a lansat un război hibrid contra democraţiilor europene pentru mulţi ani. Dar este evident şi că Putin a găsit aliaţi în mişcările de extremă-dreapta de pe întregul continent. Financiar, politic şi ideologic aceste partide sunt supuse direct agendei Kremlinului”, susţin social-democraţii europeni.
Ei pledează pentru interzicerea finanţării partidelor politice din întreaga UE din ţări terţe şi o interdicţie asupra donaţiilor externe pentru activităţi politice în UE.
Purtătorul de cuvânt al ALDE consideră la rândul său că dezinformarea afectează negativ dezbaterea europeană mai mult ca oricând şi că este o ameninţare majoră pentru democraţia europeană. ”Suntem decişi să identificăm şi să luptăm contra celor încearcă să submineze funcţionarea normală a discursului politic, indiferent de origine”, afirmă reprezentantul ALDE.
El ţine să remarce că Renew Europe a lansat un „detector de minciuni” pentru a ajuta cetăţenii să raporteze informaţiile false în campaniile politice.
Violenţa contra politicienilor, condamnată la unison
Referitor la atacul contra premierului slovac Robert Fico, Pedro Lopez a insistat că ”violenţa nu este niciodată calea pentru a face ceva”, iar cei care promovează sau folosesc violenţa, în orice scop, personal ori politic, ar trebui să fie puşi sub acuzare şi condamnaţi.
Grupul S&D s-a declarat profund şocat şi extrem de îngrijorat de atacurile comise recent împotriva unor politicieni în numeroase ţări europene, considerând că ”atacurile laşe contra politicienilor sunt şi atacuri împotriva democraţiilor şi valorilor noastre”.
”Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că radicalizarea şi violenţa în dialogul politic încetează”, subliniază S&D.
Purtătorul de cuvânt al ALDE a condamnat atacul contra şefului executivului slovac Robert Fico, din 15 mai, şi ”toate actele de violenţă contra politicienilor şi membrilor societăţii”. ”Acest act îngrozitor este un asalt ideologic împotriva dreptului la exprimare politică liberă şi sigură. Violenţa nu îşi are locul în discursul politic sau în societate, astfel de acţiuni subminează siguranţa şi bunăstarea democraţiei şi popoarelor noastre”, a spus reprezentantul ALDE.
ALDE se declară alarmată de polarizarea în creştere de pe scena politică, fenomen alimentat de ideologii extremiste, atât de stânga, cât şi de dreapta.
AGERPRES/(AS – editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)