Current track

Title

Artist


Expoziţia de pictură ”Flăcări şi corăbii, mărturii din Banat şi Transilvania” a artistului Ioan Muntean – deschisă la MNŢR

Written by on 11 august 2023

Expoziţia de pictură ”Flăcări şi corăbii, mărturii din Banat şi Transilvania”, a artistului şi restauratorului Ioan Muntean de la Muzeul Naţional Brukenthal, s-a deschis, vineri seară, în Sala Irina Nicolau a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

Expoziţia este curatoriată de Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, instituţie muzeală coorganizatoare, alături de MNŢR, a expoziţiei.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

„Restaurator de peste 20 de ani la Muzeului Naţional Brukenthal, artistul Ioan Muntean nu a făcut altceva decât să aducă tot ceea ce a constatat în munca de teren, în munca de cercetare din Munţii Apuseni, până în Ţara Haţegului şi Valea Cernei, patrimoniul cultural religios, ceea ce a reţinut pe inima şi în mintea sa, cu ajutorul aparatului de fotografiat. Toate aceste mărturii le-a transpus şi în pictură”, a declarat pentru AGERPRES, Alexandru Constantin Chituţă.

El a menţionat că toate cele 22 de lucrări „vorbesc despre bisericile ortodoxe din Transilvania”.

„Este o expoziţie care se integrează foarte bine în Muzeul Naţional al Ţăranului Român, care continuă, până la urmă, cercetarea pe care fondatorul acestui muzeu, Alexandru Tzigara-Samurcaş, a început-o prin cercetarea monumentelor, prin colectarea pieselor de patrimoniu, muncă pe care, apoi, Horia Bernea a continuat-o, aici la MŢR, la fel, prin studierea lăcaşelor de cult şi, mai apoi, domnul Virgil Ştefan Niţulescu şi echipa sa prin expoziţia itinerantă Bisericile Muzeului Ţăranului. Aşadar, această expoziţie, care se integrează în toată sfera de cercetare a acestui muzeu, acum, la moment de răscruce, aduce lumină şi fericire celor care o vor vizita”, a adăugat managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

La rândul său, managerul MNŢR, Virgil Ştefan Niţulescu a apreciat că Ioan Muntean este „nu doar un remarcabil restaurator de patrimoniu cultural naţional în domeniul picturii, ci un pictor el însuşi, toată expoziţia fiind realizată având în vedere inspiraţia care i-a fost furnizată artistului, tot ceea ce el a văzut în bisericile din România, mai ales din Munţii Apuseni, şi ceea ce a înţeles din tot ceea ce înseamnă pictură tradiţională românească”.

Niţulescu s-a referit şi la ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare, pe care Executivul o pregăteşte, exprimând speranţa că Guvernul va înţelege să nu afecteze muzeele.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

„Din acest punct de vedere, pentru mine a fost o mare bucurie să găzduiesc această expoziţie, în condiţiile în care un restaurator cum este domnul Ioan Muntean, unul dintre restauratorii remarcabili ai României, îşi vede, alături de alţi colegi de-ai domniei sale, postul în pericol din cauza prevederilor ordonanţei de urgenţă care este plănuită în momentul de faţă de Guvernul României. Sper că Guvernul va înţelege faptul că muzeele nu pot fi afectate de această ordonanţă de urgenţă pentru că ea va aduce un prejudiciu direct asupra patrimoniului cultural naţional şi asupra identităţii naţionale a României. Expoziţia aceasta este, în fapt, o dovadă a faptului că noi, cei care lucrăm în muzeele României, suntem apărătorii patrimoniului cultural şi, în ultimă instanţă, a identităţii naţionale româneşti”, a declarat pentru AGERPRES Virgil Ştefan Niţulescu.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Potrivit MNŢR, spiritul creator al ţăranului român, surprins de artistul Ioan Muntean, de la construcţia bisericilor de lemn la decorarea acestora cu icoane şi până la împodobirea locaşului eclezial cu ştergare colorate, este inspirat de frumuseţea naturii înconjurătoare.

Proiectul expoziţional a fost realizat Ioan Muntean într-o călătorie de cercetare efectuată în anul 2019, în Episcopia Devei şi Hunedoarei şi în Episcopia Caransebeşului, prilej cu care a vizitat 100 de lăcaşuri de cult ortodoxe, pornind din inima munţilor Apuseni, de la Rovina şi Curechiu (de unde a pornit Răscoala lui Horea), trecând apoi prin valea Mureşului, Ţara Haţegului, Banatul Montan şi în final pe valea Cernei. Această călătorie a constituit un mod de cunoaştere şi apropiere de partea materială a bisericii care, de foarte multe ori, este încărcată şi de probleme şi neajunsuri.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Fără a fi un pictor bisericesc, legătura artistului Ioan Muntean cu arta creştină în general este definită de meseria pe care o profesează de peste două decenii ca restaurator de pictură în cadrul Laboratorului Muzeului Naţional Brukenthal.

„Ioan Muntean porneşte de la pământ, de la lemn, icoane şi cruci, trece prin strălucirea zilei, ajunge la apus, traversează spaţiul, sancţionează prezentul care face ca pământul să înghită spaţiile ecleziale, pentru ca finalmente, să ne dăruiască expresia pură a luminii, a flăcărilor spiritului izvorâte din înaltul Cerului, într-o accepţiune mai largă, să împlinească nu doar un circuit al gândirii, ci şi un destin al materiei”, precizează sursa citată.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Expoziţia va putea fi vizitată până la 8 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10,00 şi 18,00. Luni şi marţi este închis.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

AGERPRES este partener media al MNŢR.

AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply