Current track

Title

Artist


Franţa: Adunarea Naţională adoptă un proiect de lege de recunoaştere şi indemnizare a persoanelor condamnate pentru homosexualitate

Written by on 7 martie 2024

Adunarea Naţională a Franţei a aprobat în unanimitate miercuri seară, în primă lectură, un proiect de lege vizând recunoaşterea şi repararea prejudiciilor suferite de persoanele homosexuale în urma legilor discriminatorii în vigoare între 1942 şi 1982, transmite AFP.

În expunerea de motive, ministrul justiţiei, Eric Dupond-Moretti, le-a prezentat scuze victimelor discriminate din cauza homosexualităţii lor.

Textul legislativ, iniţiat de un senator de stânga, face obiectul unui foarte larg consens, chiar dacă unele grupuri au exprimat rezerve faţă de principiul unei reparaţii financiare pentru persoanele condamnate pentru homosexualitate.

Adunarea Naţională a restabilit, în fapt, principiul acestei reparaţii financiare şi crearea unei comisii responsabile să statueze cu privire la cereri, prevederi pe care Senatul le suprimase.

În cursul unei examinări anterioare în Senat, ministrul justiţiei apreciase drept ‘extrem de complexă punerea în practică’ a măsurii de indemnizare.

În faţa Adunării, el a spus totuşi că ‘înţelege şi împărtăşeşte dorinţa (…) ca indemnizaţia să fie precis fixată în lege şi să fie pusă în aplicare de către o comisie stabilită ad hoc’, dar a atras atenţia că această comisie ar fi confruntată cu ‘dificultăţi probatorii’.

Raportorul textului, deputatul socialist Hervé Saulignac, a fost de părere că recunoaşterea nu se poate face fără acordarea de reparaţii.

‘Cred că Franţa este capabilă să facă ceea ce Germania a făcut, ceea ce Regatul Unit a făcut, ceea ce Irlanda a făcut, ceea ce Spania a făcut, ceea ce Canada a făcut’, a pledat el, estimând că numărul celor care ar putea beneficia de reparaţii s-ar putea situa între 200, ca în Spania, şi 400, ca în Germania.

Proiectul urmează să îşi reia traseul legislativ în Senat.

AGERPRES/(AS – autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions
  1. Rossenberg Alfred   On   10 martie 2024 at 08:02:30

    „Reparaţii financiare” și „indemnizații” pentru acești „normali”?! Dumnezeule, cât sunt de impresionat! Chiar plâng când știu că și în România vine această furtună legislativă iar eu, prin impozite, taxe, amenzi, etc am să plătesc acestor „ghiocei” reparații financiare și indemnizații pentru cei care adoră chiar și copii! Mda …

Leave a Reply


Sari la conținut