Harghita: Aproximativ 200 de elevi au participat, la Miercurea-Ciuc, la un marş împotriva fumatului, de Ziua naţională fără tutun
Written by AGERPRES on 16 noiembrie 2023
Aproximativ 200 de elevi, de la mai multe şcoli şi licee din Miercurea-Ciuc, au participat, joi, la un marş împotriva fumatului, cu ocazia Zilei naţionale fără tutun.
Elevii, însoţiţi de profesori, s-au adunat în Parcul Central din Miercurea-Ciuc, purtând pancarte pe care se putea citi: „Dacă te apuci de fumat la o vârstă fragedă, creşti riscul de a avea cancer până la vârsta de 30 ani”!, „Păstrează aerul curat!”, „Renunţă la dependenţa de tutun!” sau „Tutunul înseamnă moarte!”, „Respectă viaţa!”.
Prezentă alături de elevi, directoarea adjunctă a Şcolii Gimnaziale Liviu Rebreanu din Miercurea-Ciuc, Liliana Mihalache, a spus că mesajul său este ca elevii să rămână sănătoşi, punctând faptul că fumatul are un impact atât asupra stării de sănătate, cât şi asupra stării de bine a familiei.
„Mesajul meu este clar, pentru că sunt un profesor care mă implic sistematic în educaţie privind starea de sănătate a elevilor, şi mesajul meu este ca astăzi cu toţii să rămânem sănătoşi. Şi cum putem face asta decât să evităm consumul de tutun şi nu numai, şi de alte produse care ne fac rău. Dar azi e vorba doar despre tutun. Eu am latura aceasta, pe lângă faptul că predau, sunt profesor de specialitate chimie, predau informaţii, dar eu îi învăţ pe copii să rămână sănătoşi şi acesta este mesajul meu astăzi: Rămâi sănătos! (…) Consumul de tutun are efecte şi asupra sănătăţii, dar şi asupra stării de bine a familiei, pentru că implică costuri şi de aici discuţii şi alte efecte care se văd şi noi le vedem, ca şi profesori implicaţi în viaţa copiilor, efecte negative în viaţa copiilor, în starea lor de bine”, a conchis Liliana Mihalache.
Marşul elevilor a avut loc pe traseul Parcul Central- sediul Universităţii Sapientia, acolo unde doi medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, respectiv dr. Csipor Alpar, medic specialist pneumolog şi dr. Adrian Dobrică, medic primar chirugie toracică, le-au vorbit participanţilor despre efectele consumului de tutun.
„Dacă fumezi, se termină prea repede viaţa şi cât durează n-o să fie aşa de fain ca la un nefumător, pentru că este o mare probabilitate ca la 50-60 de ani să stai lângă un aparat de care ai nevoie să primeşti oxigen şi aşa nu este viaţă. Şi, mai rău, dacă ajungi să ai un cancer bronhopulmonar, atunci (…) supravieţuirea este foarte scurtă. Deci pentru asta să nu fumeze, pentru că ne e frică de boli. Dacă te-ai apucat atunci, asta este, trebuie să te laşi, pentru că dacă te-ai lăsat de fumat, atunci tot mai ai şansă să te recuperezi şi scade riscul ăsta de mortalitate de care am discutat mai înainte”, a declarat dr. Csipor Alpar.
La rândul său, dr. Adrian Dobrică a adăugat că fumatul este considerat principalul factor de risc în marea majoritate a cancerelor, nu numai cele pulmonare, existând, însă, şi multe alte boli care sunt legate de fumat.
El a atras atenţia şi asupra efectelor nocive ale variantelor de ţigări evap, punctând faptul că au apărut articole ştiinţifice „care corelează fumatul cu evap cu aceleaşi tipuri de cancere de cavitate bucală, de limbă, de esofag, de trahee (ca în cazul ţigărilor clasice – n.red.)”.
Dr. Dobrică a mai spus că majoritatea pacienţilor care vin la spital cu afecţiuni care au legătură cu consumul de tutun s-au apucat de fumat de la vârste fragede, din copilărie sau adolescenţă.
„Marea majoritate fumează din copilărie, din adolescenţă, de la intratul în facultate sau la liceu. Sigur că trebuie să ai o predispoziţie de a face cancer pulmonar, dar dacă tu ai acea predispoziţie, în contact cu ţigara, atunci acea genă se reprimă şi atunci vei face 100% cancer pulmonar. Din păcate, marea majoritate ajung în faze foarte, foarte avansate de boală, atât de cancer pulmonar cât şi de boli necanceroase: fibroze, BPOC-uri, boli de inimă”, a mai spus dr. Dobrică.
Evenimentul a fost organizat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc şi Consiliul Judeţeann Harghita şi a avut rolul de a-i informa pe tineri despre efectele nocive ale fumatului.
„Am organizat un marş antifumat, în legătură cu Ziua Naţională fără tutun, ca să atragem atenţia populaţiei privind efectele fumatului asupra sănătăţii şi să mobilizăm tinerii, să conştientizăm care sunt efectele şi că e mai bine dacă nu vor fi fumători”, a spus Ambrus Eva, de la Compartimentul de promovarea a sănătăţii din cadrul DSP Harghita.
Aceasta a arătat că fumatul este un obicei des întâlnit în rândul tinerilor, de aceea specialiştii DSP merg periodic în instituţiile de învăţământ pentru a le vorbi elevilor despre stilul de viaţă sănătos şi despre efectele consumului de tutun.
AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)