Current track

Title

Artist


Harghita: Creștere alarmantă a cazurilor de cancer colorectal, concomitent cu scăderea vârstei pacienților diagnosticați

Written by on 5 martie 2025

    Numărul cazurilor de cancer colorectal înregistrează o creștere alarmantă în județul Harghita, concomitent cu scăderea vârstei pacienților diagnosticați, specialiștii făcând apel la populație să se prezinte la medic, dar și să adopte un stil de viață sănătos.

    Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, în contextul în care martie este luna de conștientizare a cancerului colorectal, atât România cât și județul Harghita se aliniază tendinței actuale de la nivel mondial, ”cu creșterea alarmantă a cazurilor, multe dintre ele fiind diagnosticate în stadii avansate”.

    De asemenea, se menționează că ”alt lucru alarmant este faptul că acest tip de cancer apare tot mai frecvent la pacienți tineri, sub 50 de ani”.

    Șefa secției Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc, dr. Dana Braic, a precizat, pentru AGERPRES, că pacientul cel mai tânăr pe care l-a tratat avea 26 de ani.

    Ea consideră că această creștere a cazurilor de cancer colorectal se datorează schimbării treptate a stilului de viață și alimentației.

    ”Toate alimentele acestea procesate, semiprocesate, alimentația de tip fast-food și stilul de viață, stresul, nopțile nedormite, odihna necorespunzătoare, participă, toate împreună”, a arătat dr. Dana Braic.

    Specialiștii punctează faptul că, în lipsa oricărei simptomatologii, screeningul pentru cancerul colorectal este indicat de la vârsta de 45 ani, chiar mai repede în cazul antecedentelor familiale de cancer colorectal.

    Potrivit sursei citate, atât screeningul cât și diagnosticul cancerului colorectal se fac prin colonoscopie.

    ”Cancerul colorectal se dezvoltă foarte mult din polipi colonici. Polipii colonici sunt niște tumori colonice benigne, dar care, în timp, lăsate pe loc, se pot transforma în cancer. Polipii, odată depisați la colonoscopie, se pot scoate, se pot exciza fără niciun fel de probleme, deci endoscopic, nu chirurgical. De aceea, e foarte bine ca pacienții să vină, pentru că odată depisate aceste leziuni premaligne, le putem trata minim invaziv și pacientul scapă de riscul respectiv”, a precizat dr. Braic.

    Citește  Un spital din Spania a realizat un transplant pulmonar cu ajutorul unui robot cu patru braţe

    Aceasta le-a transmis oamenilor să nu se teamă să meargă la medic, mai ales că acum există posibilitatea efectuării colonoscopiei cu sedare.

    ”Să nu le fie frică oamenilor, pentru că foarte mulți nu vin la noi din cauza fricii. Una, frica de diagnostic și doi, frica de procedură în sine. Nu are rost să păcălim populația, nu e o procedură ușoară, o plăcere pentru pacient, dar există metode, la înțelegere cu medicul curant, să facem împreună, să lucrăm împreună ca procedura să fie mai ușor de suportat de către pacient. Există varianta de efectuare a colonoscopiei în analgosedare, adică pacientul adoarme, bineînțeles în funcție de ce patologie asociată are, dacă are patologie cardiovasculară și care sunt riscurile”, a menționat șefa secției Gastroenterologie de la SJU Miercurea-Ciuc.

    Aceasta le-a recomandat oamenilor să acorde atenție regimului alimentar și să adopte un stil de viață sănătos.

    ”Un regim alimentar bogat în fibre alimentare scade riscul apariției cancerului colorectal, asta înseamnă legume, fructe, leguminoase, dar și scăderea concentrației de grăsimi alimentare în mâncare și evitarea tuturor alimentelor procesate și semiprocesate și a celor de tip fast food, abandonarea fumatului, a consumului de alcool și, bineînțeles, stresul. (…) Evident, mișcarea fizică regulată este recomandată la orice om, fără niciun fel de problemă. Orice om trebuie să facă mișcare fizică regulată de trei-cinci ori pe săptămână”, a mai spus dr. Dana Braic.

    AGERPRES / (AS, A- redactor: Gina Ștefan, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

    * Sursa foto: Spitalul Județean de Urgență M-Ciuc/Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház / Facebook.com

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    Reader's opinions