Irak: 21 de milioane de pelerini şiiţi la Kerbala, pentru un pelerinaj solidar cu Gaza
Written by AGERPRES on 25 august 2024
Peste 21 de milioane de pelerini musulmani şiiţi au participat anul acesta la Arbaeen, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume, în Irak, care a culminat duminică la Karbala, după mai multe zile de comemorări marcate de solidaritate cu palestinienii din Gaza, relatează AFP.
Un eveniment cheie pentru şiiţi, care sunt majoritari în Irak şi Iranul vecin, Arbaeen („Patruzeci”, în arabă) marchează cea de-a patruzecea zi de doliu pentru martiriul imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed şi figură fondatoare a şiismului.
Karbala, unde Hussein şi fratele său Abbas sunt îngropaţi în două mausolee faţă în faţă, este epicentrul lumii şiite.
Pelerinii dau frâu liber exprimării durerii lor, în memoria imamului Hussein, ucis în 680 de trupele califului umayyad Yazid, în timpul unei bătălii la Karbala.
În ultimele zile, în imaginile surprinse de fotografii AFP, steagurile palestiniene au fost foarte prezente printre mulţimile de credincioşi care se înghesuiau pe străzile din Karbala (centru) şi chiar sub cupolele de aur ale mausoleelor.
„Numărul total al pelerinilor de Arbaeen (…) a ajuns la 21.480.525„, a anunţat instituţia care administrează Mausoleul lui Abbas, responsabilă de recensământ.
Printre aceştia se numără aproximativ 3,5 milioane de pelerini iranieni, conform cifrelor oficiale raportate la Teheran.
„Astăzi, în oraşul sfânt Karbala, vedem steagul palestinian fluturând printre pelerini în sprijinul fraţilor din Palestina”, a declarat Mohammed al-Tamimi, în vârstă de 30 de ani, pentru AFPTV, adăugând că „pelerinii veniţi de peste tot simpatizează cu Palestina şi cu cauza palestiniană”.
„Musulmanii sunt cu toţii uniţi împotriva acţiunilor sioniştilor şi împotriva crimelor comise în Gaza”, a adăugat el.
Comemorările de la Arbaeen, organizate întotdeauna sub măsuri stricte de securitate, au reunit aproximativ 22 de milioane de pelerini în 2023. Dintre vizitatorii străini, Iranul a doborât un record de participare, cu patru milioane de vizitatori.
Războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul mişcării islamiste de la 7 octombrie în Israel, care a dus la moartea a 1.199 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, conform unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.
De atunci, Israelul a bombardat neîncetat Fâşia Gaza, unde Hamas a preluat puterea în 2007, provocând cel puţin 40.334 de decese, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas. Potrivit ONU, majoritatea victimelor sunt femei şi copii.
AGERPRES/(AS – editor: Ionuţ Mareş, editor online: Alexandru Cojocaru)