Iran: Autorităţile vor deschide o clinică care va sprijini femeile care doresc să poarte vălul islamic
Written by AGERPRES on 13 noiembrie 2024
Autorităţile iraniene plănuiesc să deschidă o clinică la Teheran pentru a sprijini într-un „mod ştiinţific şi psihologic” femeile care se simt presate să nu poarte vălul islamic obligatoriu, căzut în desuetudine şi devenit o formă de nesupunere civilă după moartea tinerei Mahsa Amini în 2022, transmite miercuri EFE.
„Clinica de reabilitare pentru nepurtarea hijabului” va oferi un „tratament ştiinţific şi psihologic” adolescentelor şi tinerelor care „sunt în căutarea unei identităţi sociale şi islamice”, a indicat şefa Departamentului pentru femei şi familie al Centrului pentru Ordonarea Binelui şi Interzicerea Răului Mehri Talebi-Darestani, a relatat miercuri ziarul Etemad.
Centrul de tratament urmăreşte „să ofere servicii psihologice, de consiliere şi sprijin pentru persoanele care doresc să poarte hijabul şi care este posibil să se confrunte cu provocări în acest domeniu din cauza presiunilor sociale”, potrivit Talebi-Darestani.
Sursa a indicat că deschiderea primei clinici de acest tip din ţară se datorează solicitării „familiilor, femeilor şi fetelor din Teheran” care se simt „sub presiune pentru a înceta să mai poartă hijabul”, o piesă de vestimentaţie impusă prin lege în această ţară islamică.
„Şedinţele de consiliere şi sprijin psihologic se vor desfăşura în această clinică într-o manieră complet confidenţială, conform deciziei pacientului şi într-un mediu fără prejudecăţi, astfel încât femeile să îşi poată exprima preocupările şi problemele cu încredere şi deplină siguranţă psihică”, a spus Talebi-Darestani.
Anunţul deschiderii noii clinici are loc după ce, la începutul acestei luni, o tânără a fost arestată pentru că s-a dezbrăcat, rămânând în lenjerie intimă la o universitate din Teheran, într-o acţiune care a fost considerată un act de protest după ce ar fi avut o problemă cu paznicii instituţiei din cauza vălului.
Guvernul iranian, la rândul său, a declarat că tânăra suferă de „probleme” şi a asigurat că nu consideră incidentul o chestiune de siguranţă publică, ci mai degrabă una de natură socială.
Multe femei iraniene au încetat să mai poarte vălul ca un gest de nesupunere civilă după decesul tinerei Amini, în septembrie 2022, după ce fusese reţinută de Poliţia Moravurilor pentru că nu purta vălul islamic în mod corespunzător şi a cărei moarte a stârnit proteste puternice.
De atunci, autorităţile iraniene au încercat să reimpună folosirea vălului recurgând la pedepse precum confiscarea vehiculelor sau revenirea pe străzi a Poliţiei Moravurilor, care arestează femeile cu capul descoperit.
Parlamentul a aprobat în 2023 o lege, care a fost ratificată în septembrie de Consiliul Gardienilor – organism care are prerogativa de a opune veto legislaţiei – şi care acum urmează să fie promulgată de preşedintele ţării, reformistul Masud Pezeshkian.
Legea stabileşte pedepse pentru femeile care încalcă codul vestimentar strict cu pedepse cu închisoare de până la cinci ani în cazul recidivei, amenzi de până la 2.000 de dolari, confiscarea maşinilor şi interdicţia de a conduce, precum şi deduceri din salariu, din beneficiile de angajare sau interdicţia de a călători.
În pofida acestui fapt, multe femei iraniene continuă să nu poarte vălul ca un gest de sfidare la adresa regimului.
AGERPRES/(AS – autor: Raluca-Elena Anghel, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES şi pe WhatsApp