Current track

Title

Artist


Israel-Hamas: Aproape 20.000 de bebeluşi s-au născut ‘în infern’ în Gaza de la începutul războiului, potrivit UNICEF

Written by on 19 ianuarie 2024

Aproape 20.000 de bebeluşi s-au născut ‘în infern’ în Fâşia Gaza de la lansarea, în urmă cu peste trei luni, a ofensivei israeliene împotriva enclavei palestiniene, după cum a raportat vineri UNICEF şi a consemnat AFP.

‘Aceasta înseamnă un bebeluş născut la fiecare 10 minute în acest conflict înfiorător’, a subliniat într-o conferinţă de presă la Geneva Tess Ingram, purtătoare de cuvânt a UNICEF.

Revenită din Gaza, enclava ţintă a bombardamentelor israeliene necontenite după atacul Hamas din 7 octombrie, Tess Ingram a relatat mai multe cazuri ce dovedesc situaţia de coşmar în care se află femeile însărcinate, mamele care alăptează şi sugarii lor.

O infirmieră cu numele de Webda i-a mărturisit că a practicat operaţii de cezariană de urgenţă pe şase femei decedate în aceste ultime opt săptămâni, fără a mai pune la socoteală sarcinile false cauzate de aerul viciat şi fumul bombardamentelor.

Ea a relatat şi cazul unei palestiniene însărcinate în şase luni, Amal, rămasă îngropată sub dărâmături după un atac. Bebeluşul nu a mişcat timp de o săptămână, însă în cele din urmă s-a născut sănătos, cu o zi înainte de întâlnirea cu Tess Ingram. În haosul războiului, tânăra mamă nu a avut însă altă alegere decât să părăsească aproape imediat spitalul cu fetiţa sa, pentru a ajunge într-un adăpost improvizat pe o stradă din Rafah.

‘A deveni mamă ar trebui să fie o sărbătoare. În Gaza, înseamnă să aduci pe lume un copil în infern’, a rezumat Tess Ingram, pentru care aceasta ‘depăşeşte puterea de înţelegere’.

Ea a chemat la o acţiune internaţională imediată în faţa unei situaţii pe care ‘omenirea nu o poate considera normală’, menţionând că nu a avut acces decât în partea de sud a Fâşiei şi că în nord situaţia este ‘infinit mai rea’.

‘A vedea nou-născuţi suferind, în timp ce unele mame se golesc de sânge, ar trebui să ne împiedice să dormim’, s-a indignat ea.

‘A şti că doi copii israelieni foarte mici răpiţi pe 7 octombrie încă nu au fost eliberaţi ar trebuie de asemenea să ne împiedice să dormim’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Potrivit UNICEF, spitalul Emirati din Rafah primeşte acum marea majoritatea femeilor din Gaza care urmează să nască, însă personalul, depăşit de supraaglomerare şi cu resurse limitate, este nevoit să externeze mamele după doar trei ore de la cezariană.

După naştere, calvarul nu face decât să înceapă. Totul lipseşte: alimentaţia, apa potabilă, îngrijiri medicale, adăpost adecvat.

Pentru sugari, aceasta se traduce ‘prin rate mai mari de denutriţie, probleme de dezvoltare şi alte complicaţii de sănătate’, arată UNICEF.

Organizaţia estimează la ‘aproximativ 135.000’ numărul copiilor de sub doi ani ameninţaţi de malnutriţie severă.

Rata actuală de mortalitate infantilă în Gaza este imposibil de ştiut, dar ‘putem spune, fără dubii, că astăzi copiii mor atât din cauza crizei umanitare de pe teren, cât şi din cauza bombardamentelor şi tirurilor’, a mai spus Tess Ingram, subliniind că ‘mamele şi nou-născuţii au nevoie de o încetare umanitară a focului’.

AGERPRES/(AS – autor: Irina Cristea, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dădârlat)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut