Israel-Hamas/ CIJ respinge o cerere formulată de Nicaragua împotriva Germaniei
Written by AGERPRES on 30 aprilie 2024
Cea mai înaltă jurisdicţie a ONU a respins marţi o cerere de a lua măsuri de urgenţă formulată de Nicaragua, care acuză Germania că a încălcat convenţia privind genocidul din 1948 furnizând arme Israelului pentru războiul din Fâşia Gaza, relatează AFP.
„Curtea constată că circumstanţele nu sunt cele care sunt necesare pentru a-şi exercita atribuţia de a dispune măsuri provizorii”, a declarat Nawaf Salam, judecătorul preşedinte al Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).
Instanţa, cu sediul la Haga, în Olanda, nu a decis însă pe fondul plângerii depuse de Managua, proces care ar putea dura luni sau chiar ani.
În contextul situaţiei din Fâşia Gaza, teatrul unui război devastator între Israel şi Hamas, Nicaragua a intentat la CIJ o acţiune în justiţie împotriva Germaniei.
Aceasta a luat marţi decizia în privinţa unei cereri de a impune măsuri urgente formulate de ţara din America centrală, care spera în special ca judecătorii să ordone Berlinului să înceteze să furnizeze arme şi alte ajutoare către Israel.
Managua s-a îndreptat spre Germania şi nu spre SUA, principalul aliat al Israelului, întrucât Washingtonul nu recunoaşte competenţa curţii în acest dosar, au explicat avocaţii statului Nicaragua.
În cadrul unei audieri care a avut loc mai devreme în această lună, Nicaragua a afirmat că este „patetic” faptul că Germania furnizează arme guvernului israelian, dar trimite simultan ajutor în Gaza.
O prezentare „părtinitoare stângace” potrivit delegaţiei germane, care a răspuns că securitatea Israelului este în „centrul” politicii externe a Berlinului.
„Germania nu furnizează arme decât în baza unei examinări minuţioase care depăşeşte de departe exigenţele dreptului internaţional”, a afirmat Tania von Uslar-Gleichen, reprezentanta Germaniei în faţa CIJ.
Această furnizare de arme şi alte echipamente militare către Israel este „supusă unei evaluări continue a situaţiei din teren”, a adăugat ea.
„De cum te uiţi mai îndeaproape, acuzaţiile Nicaraguăi se prăbuşesc”, a declarat un alt reprezentant al Germaniei, Christian Tams.
În aşteptarea rezoluţiei complete în acest caz, Managua a cerut cinci măsuri provizorii, în special ca Germania „să-şi suspende imediat ajutorul către Israel, în special asistenţa sa militară, inclusiv echipamentele militare”.
Dosarele de la CIJ legate de conflictul din Fâşia Gaza sunt urmărite cu atenţie.
Într-o altă procedură, Africa de Sud acuză Israelul de comiterea unui genocid în Fâşia Gaza, ceea ce această ţară neagă cu vehemenţă. În acest dosar, curtea a cerut Israelului să facă tot ce îi stă în putere pentru a împiedica orice act de genocid şi a dispus recent măsuri suplimentare care obligă Israelul să sporească accesul la ajutor umanitar.
Chiar dacă deciziile CIJ sunt constrângătoare, curtea nu dispune de un mecanism de aplicare. De exemplu, CIJ a ordonat Rusiei să pună capăt invaziei asupra Ucrainei dar nu a putut impune acest lucru.
Războiul a izbucnit pe 7 octombrie, când comandouri ale Hamas infiltrate din Fâşia Gaza au comis un atac fără precedent în sudul Israelului, în care au murit 1.170 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ al AFP stabilit plecând de la date oficiale israeliene.
Drept represalii, Israelul a jurat să distrugă Hamas, pe care îl consideră organizaţie teroristă, la fel ca SUA şi Uniunea Europeană.
Armata israeliană a lansat o ofensivă în Fâşia Gaza care s-a soldat până în prezent cu 34.535 de morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, a devastat micul teritoriu palestinian şi a provocat o strămutare masivă a populaţiei.
AGERPRES/(AS – autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)