Current track

Title

Artist


Israel-Hamas/Comisarul ONU Volker Turk: Evenimentele îngrozitoare din Gaza din ultimele zile depăşesc orice înţelegere

Written by on 19 noiembrie 2023

Evenimentele îngrozitoare din ultimele 48 de ore din Gaza „depăşesc orice înţelegere”, a declarat duminică Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, care consideră că unele dintre acţiunile armatei israeliene ar putea constitui „crime de război”, transmite France Presse.

”Uciderea atâtor oameni în şcoli transformate în adăposturi, sute de persoane care au fugit de la spitalul al-Shifa pentru a-şi salva viaţa, în timp ce alte mii de persoane continuă să fie strămutate în sudul Fâşiei Gaza, (acestea) sunt acţiuni care contravin protecţiilor de bază pe care dreptul internaţional trebuie să le ofere civililor”, a avertizat el într-un comunicat.

Aceste declaraţii au loc într-un moment în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încearcă să evacueze ultimii pacienţi de la spitalul al-Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza, pe care îl consideră a fi devenit o „zonă a morţii”.

Potrivit armatei israeliene, care a efectuat miercuri un raid asupra complexului spitalicesc, acesta găzduieşte o ascunzătoare a Hamas, amenajată într-o reţea de tuneluri. Mişcarea islamistă, care a preluat puterea în Gaza în 2007, neagă acest lucru.

De asemenea, Hamas a afirmat sâmbătă că loviturile israeliene asupra taberei de refugiaţi Jabalia, administrată de ONU, din nordul teritoriului, au ucis peste 80 de persoane, dintre care cel puţin 50 într-o şcoală care găzduieşte persoane strămutate.

De asemenea, Volker Turk a calificat drept „îngrozitoare” imaginile prezentate ca fiind consecinţele unei lovituri israeliene asupra şcolii al-Fakhoura, administrată de ONU în tabăra Jabalia, care „arată în mod clar un număr mare de femei, copii şi bărbaţi grav răniţi sau ucişi”.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că în Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza, armata israeliană „arunca pliante în care le cerea localnicilor să meargă în ‘adăposturi recunoscute’ nespecificate, chiar dacă loviturile aveau loc în întreaga Fâşie Gaza”.

”Indiferent de avertismente, Israelul este obligat să protejeze civilii oriunde s-ar afla”, a spus el, amintind în special principiul proporţionalităţii din dreptul internaţional. ”Nerespectarea acestor reguli poate constitui o crimă de război”, a declarat Turk.

Potrivit oficialului ONU, cel puţin alte trei şcoli care adăpostesc persoane strămutate au fost atacate în ultimele 48 de ore.

”Durerea, groaza şi frica de pe feţele copiilor, femeilor şi bărbaţilor sunt prea mult de suportat”, a spus el. De câtă violenţă, vărsare de sânge şi mizerie va mai fi nevoie pentru ca oamenii să revină la raţiune? Câţi civili vor mai fi ucişi? Umanitatea trebuie să fie pe primul loc”, a declarat Turk, subliniind necesitatea absolută a unei încetări a focului „acum”.

Conflictul a fost declanşat de atacul Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, de o amploare nemaiîntâlnită în istoria Israelului. Potrivit autorităţilor, 1.200 de persoane au fost ucise, majoritatea civili.

Ca represalii, Israelul a jurat să „anihileze” mişcarea, armata sa lovind fără încetare micul teritoriu palestinian, unde a lansat şi o operaţiune terestră la 27 octombrie.

Potrivit guvernului Hamas, 12.300 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene începând cu 7 octombrie, dintre care peste 5.000 de copii.

AGERPRES/(AS – editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply