Current track

Title

Artist


Israel-Hamas/Lumea trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a pune capăt catastrofei umanitare din Gaza, îndeamnă Beijingul

Written by on 20 noiembrie 2023

Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a pune capăt „catastrofei umanitare” care se desfăşoară în Gaza, a declarat luni ministrul afacerilor externe chinez, Wang Yi, în faţa unor diplomaţi din ţări arabe şi majoritar musulmane, informează AFP.

„Să lucrăm împreună pentru a calma rapid situaţia în Gaza şi a restabili pacea în Orientul Mijlociu cât mai repede posibil”, a declarat Wang în timpul discursului său de deschidere la Beijing.

„O catastrofă umanitară se desfăşoară în Gaza”, a declarat el în faţa înalţilor diplomaţi membri ai delegaţiei, printre care miniştrii de externe ai Autorităţii Palestiniene, Indoneziei, Egiptului, Arabiei Saudite şi Iordaniei.

„Situaţia din Gaza afectează toate ţările lumii, punând în discuţie noţiunea binelui şi răului şi principiile fundamentale ale umanităţii”, a adăugat el.

„Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze cu cea mai mare urgenţă şi să ia măsuri eficace pentru a împiedica extinderea acestei tragedii”, a subliniat Wang.

Războiul dintre Hamas şi Israel a fost declanşat de atacul mişcării islamiste palestiniene, pe 7 octombrie, de o amploare nemaivăzută în istoria satului Israel. Potrivit autorităţilor, 1.200 de persoane au fost ucise şi alte 240 au fost luate ostatice în acea zi, majoritatea civili.

Ca represalii, Israelul a jurat să „anihileze” Hamas, armata israeliană bombardând neîncetat Fâşia Gaza. Însă amploarea distrugerilor şi bilanţul victimelor au atras după sine reprobarea unei părţi a comunităţii internaţionale.

În total, 13.000 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene în Gaza după 7 octombrie, dintre care peste 5.500 de copii, potrivit mişcării islamiste.

China a anunţat duminică vizita unei delegaţii de miniştri, din care face parte şi secretarul general al Organizaţiei Cooperării Islamice, Hissein Brahim Taha.

Beijingul a declarat că discuţiile vizează „promovarea unei detensionări în actualul conflict israeliano-palestinian, protejarea civililor şi rezolvarea echitabilă a problemei palestiniene”.

De la începutul războiului, responsabili chinezi, printre care Wang, îndeamnă la un armistiţiu imediat şi la „întoarcerea la calm”.

Istoric, China a fost mereu favorabilă palestinienilor şi a susţinut o soluţie cu două state în conflictul israeliano-palestinian.

Wang a declarat luni în faţa diplomaţilor că Beijingul este „un bun prieten şi un frate al ţărilor arabe şi musulmane”.

„Noi am apărat întotdeauna în mod ferm drepturile şi interesele legitime ale ţărilor arabe şi musulmane şi am susţinut mereu în mod ferm eforturile poporului palestinian pentru restabilirea drepturilor sale şi intereselor sale naţionale legitime”, a adăugat el.

După ce a izbucnit războiul, Beijingul „nu doar a contactat toate părţile pe căi bilaterale pentru a promova pacea şi negocierile, ci a şi recurs la platforme multilaterale pentru a găsi un consens şi a restabili pacea”, a amintit Wang.

„Suntem gata să colaborăm cu fraţii şi surorile noastre din ţările arabe şi islamiste pentru a desfăşura eforturi asidue în vederea soluţionării războiului din Gaza cât mai repede posibil”, a spus el.

AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply