Current track

Title

Artist


Israel-Hamas/ Raportoarea ONU Albanese afirmă că există motive întemeiate să se creadă că Israelul a comis acte de genocid

Written by on 26 martie 2024

Raportoarea specială a ONU pentru situaţia drepturilor omului în teritoriile palestiniene Francesca Albanese afirmă că „există motive întemeiate” să se creadă că Israelul a comis mai multe „acte de genocid”, într-un raport publicat luni în care se face referire şi la „purificare etnică”, transmite AFP.

„Natura şi amploarea copleşitoare ale atacului israelian asupra Gazei şi condiţiile de viaţă distructive pe care le-a provocat dezvăluie o intenţie de a distruge fizic palestinienii ca grup”, spune Francesca Albanese.

Raportoarea, mandatată de Consiliul Drepturilor Omului, dar care nu vorbeşte în numele organizaţiei, urmează să îşi prezinte raportul marţi în faţa acestui forum ONU de la Geneva.

Raportul intitulat „Anatomia genocidului” concluzionează că „există motive rezonabile pentru a crede că pragul ce indică că acte de genocid” au fost comise „împotriva palestinienilor din Gaza a fost atins”.

În concluziile sale, Francesca Albanese enumeră trei acte de genocid:”uciderea membrilor grupului, vătămarea gravă a integrităţii fizice sau psihice a membrilor grupului şi supunerea intenţionată a grupului la „condiţii de existenţă calculate pentru a produce distrugerea sa fizică totală sau parţială”.

Sunt trei din cele cinci acte de genocid enumerate în Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid.

Reprezentanţa israeliană pe lângă ONU de la Geneva „a respins în totalitate raportul” şi a afirmat într-o declaraţie că acesta face parte dintr-o „campanie menită să submineze însăşi fondarea statului evreu”.”Războiul Israelului este împotriva Hamas, nu împotriva civililor palestinieni”, a adăugat ea.

De asemenea, Statele Unite au reacţionat la raport spunând că „nu au niciun motiv să creadă că Israelul a comis acte de genocid în Gaza”.”Reiterăm opoziţia noastră de lungă durată faţă de mandatul acestei raportoare speciale, care este părtinitoare împotriva Israelului”, a declarat un oficial american pentru AFP, vorbind sub protecţia anonimatului.

Pe 12 februarie, Israelul a anunţat că i-a interzis Francescăi Albanese să intre pe teritoriul său după comentariile acesteia cu privire la atacul din 7 octombrie, comentarii considerate „antisemite” de către autorităţile israeliene.

În raportul său, Albanese susţine că „schemele civililor ucişi care se evacuaseră spre sud combinate cu declaraţii ale unor înalţi oficiali israelieni care îşi afirmă intenţia de a muta cu forţa palestinienii din Gaza şi de a-i înlocui cu colonişti israelieni conduc în mod rezonabil la a deduce că ordinele de evacuare şi zonele sigure au fost folosite ca instrumente de genocid pentru a realiza o purificare etnică”.

„Actele de genocid au fost aprobate şi puse în practică în urma declaraţiilor de intenţie de genocid din partea unor înalţi oficiali militari şi guvernamentali”, se arată în raport.

Acesta mai susţine că Israelul a tratat de facto „un întreg grup” şi infrastructura sa ca „terorist” sau ca „sprijinind terorismului”,”transformând astfel totul şi pe toată lumea în ţintă sau în daune colaterale”.

În raportul său, Francesca Albanese afirmă că „genocidul israelian împotriva palestinienilor din Gaza este o altă etapă dintr-un lung proces de suprimare de către colonişti”.

AGERPRES/(AS – autor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto: news.un.org


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut