Current track

Title

Artist


”It’s today; My favorite day”’/23 septembrie – Ziua internaţională a limbajelor semnelor

Written by on 23 septembrie 2022

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii „Winnie-the-Pooh”: „- What day is it?, asked Pooh. – It’s today, squeaked Piglet. – My favorite day, said Pooh” (” – Ce zi este?, întrebă Pooh. – Este astăzi, guiţă Piglet. – Ziua mea favorită, spuse Pooh”).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua internaţională a limbajelor semnelor

Potrivit datelor oferite de Federaţia Mondială a Surzilor (FMS), în lume există în prezent circa 70 de milioane de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 80% trăiesc în ţări în curs de dezvoltare. Pentru acestea, la nivel mondial funcţionează 300 de limbaje ale semnelor, însă doar unul este acceptat la nivel internaţional. Acesta este folosit de persoanele cu deficienţe auditive atunci când socializează şi călătoresc, precum şi atunci când participă la întâlniri internaţionale.

Marcată anual pe data de 23 septembrie, începând cu 2018, Ziua internaţională a limbajelor semnelor (#InternationalDayofSignLanguages) – cunoscute şi ca limbaje „mimico-gestuale” – celebrează toate aceste limbaje uimitoare, aducând un omagiu diferenţei incredibile pe care acestea au făcut-o pentru persoanele cu deficienţe auditive din întreaga lume şi sporind gradul de conştientizare cu privire la necesităţilor acestora, şi în special asupra nevoii lor de integrare socială, profesională şi culturală.

Iniţiativa celebrării unei Zile internaţionale a limbajelor semnelor a venit din partea Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS), o organizaţie umbrelă reunind 135 de asociaţii naţionale. Propunerea sa a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală a ONU la 19 decembrie 2017, iar data celebrării acestei zile a fost aleasă pentru a coincide cu cea a înfiinţării FMS, la 23 septembrie 1951.

AGERPRES/ (AS – autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Sursa foto: daysoftheyear.com


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply