Current track

Title

Artist


”It’s today; My favorite day” / 25 noiembrie – Să mergem la cumpărături, să nu mergem la cumpărături…

Written by on 25 noiembrie 2022

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii „Winnie-the-Pooh”: „- What day is it?, asked Pooh. – It’s today, squeaked Piglet. – My favorite day, said Pooh” (” – Ce zi este?, întrebă Pooh. – Este astăzi, guiţă Piglet. – Ziua mea favorită, spuse Pooh”).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua fără cumpărături

Când a fost ultima dată când aţi petrecut o zi întreagă fără să cumpăraţi nimic? Este posibil, în zilele noastre, să nu cumperi nimic timp de douăzeci şi patru de ore? Susţinătorii Zilei fără cumpărături cred că da. Şi, mai mult, cred că ar trebui să încercăm cu toţii să facem aşa. În esenţa sa, Ziua fără cumpărături (#BuyNothingDay), marcată în fiecare an la 25 noiembrie, este un protest împotriva consumerismului pe care organizatorii îl consideră necesar în lumea noastră, guvernată de nevoia de a „avea lucruri”.

”Buy Nothing Day” a fost fondată în Vancouver, Canada, în septembrie 1992, de către artistul Ted Dave. Este sărbătorită în vinerea de după Ziua Recunoştinţei americane (zi cunoscută şi sub numele de Black Friday). Aceasta este una dintre cele mai aglomerate date de cumpărături din lume, aşa că organizarea ei la această dată are, evident, o semnificaţie foarte simbolică.

Adbusters, o companie responsabilă de promovarea iniţială a ideii lui Ted Dave pentru Ziua fără cumpărături, afirmă că această zi „nu înseamnă doar schimbarea obiceiurilor pentru o zi”, ci „începerea unui angajament de durată în ceea ce priveşte stilul de viaţă pentru a consuma mai puţin şi a produce mai puţine deşeuri”.

La scurt timp după ce a fost creată Ziua fără cumpărături, au început să apară campanii pentru o zi similară în Statele Unite, Marea Britanie, Israel, Austria, Germania, Noua Zeelandă, Japonia, Olanda, Franţa şi Norvegia. În prezent, mai mult de 65 de naţiuni participă la această zi.

 


Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Ziua de reamintire a cumpărăturilor

Dar, în mod paradoxal, dar şi logic totodată, tot pe 25 noiembrie este şi Ziua de reamintire a cumpărăturilor (#ShoppingReminderDay), care dă startul unui fel de numărătoare inversă ce le reaminteşte oamenilor că mai este doar fix o lună până la Crăciun şi că ar trebui să înceapă cumpărăturile de sărbători.

Nu există nicio îndoială că sărbătoarea Crăciunului a devenit mai comercializată în secolul XX şi am putea fi şocaţi de faptul că există o zi specială care să ne reamintească să facem cumpărături atunci când toată lumea este ocupată cu activităţile zilnice.

Ziua de reamintire a cumpărăturilor ne permite să facem cumpărături cu mult timp înainte şi să avem parte de cumpărături şi de sărbătorirea Crăciunului fără stres. Procedând astfel, avem mai mult timp pentru a alege cadouri pentru prieteni şi familie şi pentru a le împacheta frumos, cu o notă sau o felicitare specială pe ele.

Această zi are probabil aceleaşi origini ca şi Black Friday, cea mai agitată zi de cumpărături din an în Statele Unite.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Black Friday

Black Friday (#BlackFriday) are o istorie mai lungă decât alte zile similare de cumpărături, deoarece a fost considerată începutul sezonului sărbătorilor de iarnă încă din 1952, când ideea de a cumpăra cadouri de Crăciun din timp a devenit un concept popular.

De când are loc a doua zi după Ziua Recunoştinţei, Black Friday a fost una dintre cele mai aglomerate şi mai agitate zile de cumpărături din an. Termenul „Black Friday” nu a luat naştere ca un termen pentru cumpărături, ci mai degrabă ca o criză financiară, potrivit History.com. În 1869, piaţa americană a aurului s-a prăbuşit, provocând haos pentru finanţiştii de pe Wall Street.

Termenul nu a mai fost folosit până în anii 1950 în Philadelphia, când poliţia a folosit acest termen pentru a descrie haosul care apărea atunci când cumpărătorii şi turiştii din suburbii veneau în oraş pentru marele meci de fotbal Army-Navy din fiecare an.

Iniţial, a avut o notă negativă, dar până în anii 1980, comercianţii cu amănuntul au transformat termenul în unul pozitiv, iar majoritatea oamenilor au văzut în acest lucru o oportunitate de a crea profit.
Sursa foto: daysoftheyear.com


Ziua aţei dentare

Ziua aţei dentare (#FlossingDay) este sărbătorită în Statele Unite din anul 2000 pentru a le reaminti oamenilor importanţa de a avea grijă de dinţii lor. Folosirea aţei dentare este o componentă importantă în acest sens, iar aţa dentară este disponibilă încă de la sfârşitul anilor 1890. În mod ironic, atunci când Johnson şi Johnson au dezvoltat prima aţă dentară brevetată în 1898, periuţele de dinţi erau încă destul de scumpe.

Pe baza dovezilor antropologice găsite la oamenii antici, părul de cal a fost folosit ca unul dintre primele tipuri de aţă dentară. Scobitorile de dinţi şi beţele de mestecat cu vârfuri ascuţite sunt, de asemenea, două dintre instrumentele pe care oamenii timpurii le foloseau pentru curăţarea interdentară.

În 1815, dr. Levi Spear Parmly, un dentist din New Orleans, a creat cea mai veche versiune a aţei dentare moderne. Era un fir subţire de mătase cerată pe care îşi încuraja pacienţii să îl folosească pentru a se curăţa între dinţi. Acest fir era uşor de găsit peste tot, deoarece era folosit la croitorie. Patru ani mai târziu, dr. Parmly şi-a publicat cartea sa de stomatologie „Ghid practic pentru gestionarea dinţilor”, în care el recomanda periajul de două ori pe zi şi folosirea aţei dentare o dată pe zi.

În 1882, Codman and Shurtleff Company a început să producă aţă dentară din mătase ne cerată, comercializată ca aţă dentară. În 1898, Johnson & Johnson a brevetat aţa dentară şi a început să producă toate tipurile de aţă dentară cerată şi necerată.

Cu toate acestea, în anii 1940, mătasea s-a scumpit din cauza războiului, ceea ce a făcut ca preţul aţei dentare din mătase să crească vertiginos. Dr. Charles Bass a introdus ideea de a înlocui mătasea cu nailon, ideea având succes.

De atunci, aţa dentară a evoluat şi acum este produsă în diferite texturi, materiale, arome şi forme.

AGERPRES/(AS – editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply