Current track

Title

Artist


„It’s today; My favorite day”/ 28 noiembrie – Ziua Planetei Roşii

Written by on 28 noiembrie 2022

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii „Winnie-the-Pooh”: „- What day is it?, asked Pooh. – It’s today, squeaked Piglet. – My favorite day, said Pooh” (” – Ce zi este?, întrebă Pooh. – Este astăzi, guiţă Piglet. – Ziua mea favorită, spuse Pooh”).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua Planetei Roşii

Ziua Planetei Roşii (#RedPlanetDay) este sărbătorită pe 28 noiembrie, data la care în 1964 NASA a lansat nava spaţială Mariner 4, prima navă care a ajuns vreodată pe Marte. A fost nevoie de aproape opt luni întregi pentru a ajunge pe Planeta Roşie, efectuând în cele din urmă un survol pe 14 iulie 1965.

Nava spaţială Mariner 4 a fost proiectată pentru a obţine informaţii în timpul zborului, care să permită explorarea şi observaţii ştiinţifice de aproape ale planetei Marte, transmiţând apoi informaţiile către oamenii de ştiinţă de pe Pământ.

Multe lucruri s-au aflat despre Marte în anii de când programul spaţial a reuşit să adune informaţii. De exemplu, acum ştim că, la fel ca şi Pământul, Planeta Roşie are un teren variat, incluzând canioane, vulcani, deşerturi, calote polare şi anotimpuri.

Alte informaţii despre Marte:

Marte are doar aproximativ 1/2 din dimensiunea Pământului.

Galileo Galilei a fost prima persoană care a văzut Marte cu ajutorul unui telescop.

Numele planetei provine de la zeul roman al războiului, fiind asociată cu războiul deoarece culoarea ei seamănă cu cea a sângelui.

Marte are o climă cu temperaturi extreme şi, fiind mai departe de Soare, este în general mai rece decât Pământul. Temperaturile pot varia de la – 88 de grade Celsius la +27 grade Celsius.

Gravitaţia pe Planeta Roşie este de aproximativ 1/3 din cea a planetei Pământ. Acest lucru înseamnă că o persoană care cântăreşte 100 de kilograme pe Pământ ar cântări doar aproximativ 38 de kilograme pe Marte datorită diferenţei de forţă gravitaţională.

Fiind mai departe de Soare, Marte are nevoie de mult mai mult timp pentru a-şi parcurge orbita. Un „an” pe Marte ar dura aproximativ 687 de zile, adică aproape de două ori mai mult decât un an pe Pământ.

AGERPRES/(AS – editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto: daysoftheyear.com


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply