Current track

Title

Artist


Japonia/MeToo: Foşti soldaţi resping acuzaţiile de agresiuni sexuale, în timpul unui proces foarte mediatizat

Written by on 14 iunie 2023

Patru dintre cei cinci soldaţi japonezi acuzaţi de agresiuni sexuale la adresa unei foste femei-soldat, într-un dosar extrem de mediatizat în Japonia, au respins miercuri aceste acuzaţii, în pofida scuzelor pe care le prezentaseră anterior, informează media locale, citate de AFP.

Această schimbare de poziţie a avut loc în timpul primei audieri într-un proces civil intentat de fosta membră a Forţelor de Autoapărare nipone, Rina Gonoi, ale cărei dezvăluiri au provocat o rară conştientizare într-o ţară unde mişcarea #MeToo a avut un ecou foarte slab.

Rina Gonoi, 23 de ani, susţine că a fost hărţuită şi agresată de mai mulţi colegi de sex masculin atunci când era membră a armatei.

Ea le cere 5,5 milioane de yeni (36.000 de euro) şi 2 milioane de yeni suplimentari guvernului nipon, căruia îi reproşează că nu a împiedicat agresiunile şi nu a anchetat corect asupra lor.

Dintre cei cinci foşti militari acuzaţi, patru au susţinut miercuri că „nu au fost violenţe sexuale” şi că ei i-au aplicat doar anumite mişcări de judo, au informat mai multe media nipone.

Al cincilea a recunoscut faptele şi caută să obţină o soluţionare amiabilă, au precizat media.

Câţiva dintre cei cinci au prezentat scuze Rinei Gonoi în octombrie anul trecut.

„Cuvintele nu pot descrie tristeţea, frustrarea şi furia pe care am simţit-o” în faţa acestor dezminţiri, a declarat miercuri Rina Gonoi în faţa jurnaliştilor, la finalul audierii.

„Sunt acum convinsă că scuzele lor au fost doar un gest golit de sens”, şi-a exprimat ea regretul.

Potrivit media locale, statul nipon a recunoscut la rândul său în timpul audierii că Rina Gonoi a fost victima agresiunilor sexuale.

Într-o ţară în care acuzaţiile de agresiune sexuală se fac rar în spaţiul public, Rina Gonoi a înaintat în august Ministerului Apărării nipon o petiţie semnată de peste 1.000 de persoane în care cere o anchetă independentă asupra agresiunilor la adresa sa, după ce o primă anchetă judiciară fusese abandonată.

Armata a recunoscut apoi, în septembrie, că Rina Gonoi se confruntase în mod regulat cu agresiuni şi hărţuire sexuală în cadrul unităţii sale şi mai ales în timpul antrenamentelor.

„Este prea târziu”, a reacţionat la acea dată, cu lacrimi în ochi, în faţa presei, tânăra femeie care părăsise armata din raţiuni de sănătate după abandonarea primei anchete judiciare, procurorii invocând dovezi insuficiente.

Acţiunea Rinei Gonoi a declanşat circa o sută de alte acuzaţii privind hărţuiri sexuale şi acte de intimidare în rândul Forţelor de Autopărare nipone, acuzaţii venind atât din partea unor femei, cât şi bărbaţi şi înaintate Ministerului Apărării în acelaşi timp cu petiţia ei.

Rina Gonoi a fost desemnată de cotidianul britanic Financial Times drept una dintre cele 25 cele mai influente femei din lume în 2022.

AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Florin Ştefan, editor online: Gabriela Badea)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply