Current track

Title

Artist


JO 2024: Jocurile Olimpice de vară din anul 1972 (Munchen)

Written by on 8 iulie 2024

Cea de-a XX-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Munchen, în perioada 26 august-11 septembrie 1972, potrivit www.olympics.com. Ceremonia a fost deschisă de preşedintele Republicii Federale Germania, Gustave Heinemann.

La Jocurile de la Munchen, oficialii şi arbitrii au rostit în premieră jurământul olimpic. Manifestarea olimpică din 1972 s-a bucurat de o participare deosebit de numeroasă şi de condiţii organizatorice excelente. Majoritatea întrecerilor au fost găzduite de importantul complex sportiv de la Oberwiesenfeld. Flacăra olimpică, adusă pe stadionul din Munchen de atletul Gunther Zahn, a fost purtată, în drumul său din Grecia, de aproape 6.000 de persoane, inclusiv români, pe parcursul traseului său prin ţara noastră.

Manifestările au fost umbrite de producerea unui atentat terorist, la ora locală 4.25 a zilei de 5 septembrie. Opt terorişti palestinieni din gruparea „Septembrie Negru” au pătruns în Satul Olimpic, unde au ucis doi membri ai echipei Israelului: pe antrenorul Moshe Weinberg şi pe halterofilul Yossef Romano. Teroriştii au luat ostatici 9 sportivi israelieni, care au fost ucişi ulterior.

Jocurile au fost suspendate pentru o perioadă de 34 de ore. Steagurile ţărilor participante au fost coborâte în bernă. În urma acestui eveniment, semnificaţia tuturor celorlalte detalii ale Jocurilor a pălit, chiar dacă întrecerile au avut momentele lor.

Martori oculari ai Jocurilor Olimpice de la Munchen, gazetarii Ilie Goga şi Victor Bănciulescu au scris: „În Satul olimpic perspectiva Olimpiadei e mai diversă, mai semnificativă şi mai profundă decât cea observată pe stadioane… Se schimbă ceva în sufletul oamenilor şi raporturile dintre ei par a fi mai trainice… Această atmosferă predispune la bunăvoinţă, la înţelegere, îi face pe oameni mai buni, omul îşi regăseşte inocenţa primară a copilăriei… A fost suficient ca oameni înarmaţi să pătrundă în Satul olimpic pentru ca toate aceste imagini minunate să se risipească precum fumul unei ţigări…”, potrivit „România la Jocurile Olimpice”, lucrare de Emanuel Fântâneanu.

La Jocurile Olimpice de la Munchen au participat în total 7.134 de sportivi, din 121 de ţări, dintre care 1.059 femei şi 6.075 bărbaţi care s-au întrecut în 195 de probe din 21 de discipline sportive. Printre ţările debutante s-au numărat Albania, Coreea de Nord şi Arabia Saudită, indică www.cosr.ro.

 

România a fost reprezentată de 169 de sportivi, dintre care 39 femei. Delegaţia a participat la 14 sporturi şi 102 probe.

La Jocurile Olimpice din 1972, handbalul a revenit după 36 de ani, meciurile disputându-se în sală. În premieră, a apărut proba de caiac-canoe slalom. De asemenea, Olimpiada de la Munchen a fost prima care a avut o mascotă: căţelul Waldi.

Înotătorul american Mark Spitz a fost vedeta întrecerilor, cu şapte medalii de aur cucerite şi tot atâtea recorduri mondiale.

Australianca Shane Gould a câştigat trei medalii la nataţie, în probele de 200 m, 400 m liber şi la 200 m mixt, stabilind record mondial de fiecare dată. Pe lângă aceste trei medalii de aur, ea a mai câştigat un argint la 800 m liber şi un bronz la 100 m liber.

Finlandezul Lasse Viren a triumfat în probele de 5.000 m şi 10.000 m metri. Victoria la 400 m garduri i-a revenit ugandezului John Akii Bua.

Gimnasta sovietică Olga Korbut a obţinut 3 titluri olimpice şi o medalie de argint.

Anatoli Bondarciuk, din URSS, a devenit campion la aruncarea cu ciocanul, cu un nou record olimpic: 75,50 m.

La lupte greco-romane, într-un concurs cu 200 de participanţi, românii Gheorghe Berceanu (categoria 48 kg) şi Nicolae Martinescu (categoria 100 kg) au devenit campioni olimpici.

Au fost înmânate 601 medalii, dintre care 195 de aur. 51 de ţări au obţinut puncte, 47 de ţări au obţinut medalii şi 25 de ţări au obţinut cel puţin o medalie de aur, notează Mihaela Bucur Ionescu în lucrarea „România la Jocurile Olimpice” (Ed. Sport-Turism, 1986).

În clasamentul pe medalii, primul loc a fost deţinut de URSS, 50 de medalii de aur, 27 de argint, 22 de bronz; locul al doilea, de SUA, cu 33 de medalii de aur, 31 de argint, 30 de bronz; locul al treilea, RDG, 20 medalii de aur, 23 de argint, 23 de bronz, conform www.olympics.com.

România a ocupat locul 12 în clasamentul pe puncte şi locul 13 în clasamentele pe medalii şi medalii de aur, cu 3 medalii de aur, 6 de argint, 7 de bronz. Aurul olimpic a fost cucerit de Gheorghe Berceanu la lupte greco-romane, Nicolae Martinescu la lupte greco-romane, Ivan Patzaichin la Canoe-1, 1.000 m, potrivit www.cosr.ro.

AGERPRES/(Documentare – Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply