Current track

Title

Artist


Johann Strobl: Raiffeisen are o influenţă prea redusă privind momentul ieşirii din Rusia

Written by on 3 noiembrie 2023

Momentul vânzării sau scindării subsidiarei din Rusia a Raiffeisen Bank International (RBI) a scăpat de sub control, a avertizat vineri directorul general al grupului bancar austriac, Johann Strobl, transmite Reuters.

RBI, una dintre băncile din Europa cele mai expuse la piaţa rusă, analiza opţiunile pentru afacerea sa din Rusia de la invadarea Ucrainei, în 2022, şi a avertizat că ieşirea de pe piaţă ar putea fi de durată.

În raportul financiar trimestrial publicat vineri, Raiffeisen a anunţat că „va continua să înregistreze progrese privind potenţialele tranzacţii” dar condiţiile de pe piaţă „sunt extrem de complexe”. „Reglementările şi legile locale şi internaţionale care guvernează vânzarea afacerilor din Rusia se schimbă constant”.

În primele nouă luni ale anului, Rusia a fost responsabilă pentru 45% din profitul RBI, deşi a raportat un declin de 30% al împrumuturilor în Rusia în trimestrul trei.

La 1 august directorul general al RBI, Johann Strobl, a anunţat că banca intenţionează să se separe de operaţiunile sale ruseşti la finele lui 2023.

Vineri, Strobl a declarat: „Depindem de numeroase aprobări ale autorităţilor de reglementare din Rusia şi din Europa şi prin urmare putem influenţa ritmul realizării ieşirii de pe piaţa rusă doar într-o mică măsură”.

Adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, declara recent că Executivul nu va permite băncilor străine să părăsească Rusia cu uşurinţă.

„Ne-am prezentat poziţia şi o vom menţine – va fi dificil pentru băncile străine să plece – va depinde de decizia de dezgheţare a activelor ruseşti”, a afirmat Moiseev, într-un discurs rostit la un forum.

Răspunzând întrebărilor privind solicitările de a vinde active, oficialul rus a spus că grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) nu a făcut o astfel de solicitare.

„Am luat cunoştinţă de solicitările unei bănci străine privind vânzarea de active … este luată în considerare de comisia guvernamentală”, a informat Moiseev.

În urma impunerii de sancţiuni Rusiei în 2022, după invadarea Ucrainei, ţările occidentale au îngheţat active deţinute peste hotare ale Băncii Centrale a Rusiei, de peste 300 miliarde de dolari.

Banca Centrală Europeană a pus presiune asupra Raiffeisen (cea mai mare bancă occidentală care activează în continuare pe piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei) să renunţe la afacerile sale foarte profitabile de pe piaţa rusă. Şi, deşi banca austriacă spune de mult timp că lucrează la o soluţie, Reuters a dezvăluit anterior că, până la urmă, RBI a decis să amâne planurile vizând plecarea din Rusia.

Multe dintre cele 45 de bănci occidentale cu subsidiare în Rusia au încercat să plece din această ţară, însă doar câteva au şi reuşit să facă acest lucru, deseori la costuri semnificative.

AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply