Manila nu se va lăsa „intimidată” de China, declară preşedintele Filipinelor
Written by AGERPRES on 23 iunie 2024
Filipinele nu se vor lăsa „intimidate” după o ciocnire între gărzile de coastă de chineze înarmate şi membri ai marinei filipineze, a declarat duminică preşedintele filipinez Ferdinand Marcos, citat de AFP.
„Nu ne vom lăsa niciodată intimidaţi şi nici oprimaţi de nimeni”, a declarat preşedintele Marcos într-un discurs susţinut cu ocazia unei vizite la forţele maritime filipineze în Marea Chinei de Sud.
Totuşi, el a subliniat importanţa reglementării diferendelor într-o manieră paşnică. „În exercitarea funcţiilor noastre, nu vom recurge la forţă sau la intimidare şi nici nu vom provoca deliberat răni sau pagube nimănui”, a declarat Ferdinand Marcos.
O ciocnire între gărzile de coastă chineze înarmate şi membri ai marinei filipineze s-a produs luni în timpul unei misiuni de reaprovizionare a soldaţilor filipinezi aflaţi pe o navă eşuată pe atolul Second Thomas, potrivit Manilei. Second Thomas este un recif scufundat în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, la 105 mile marine vest de Palawan, Filipine.
Beijingul revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, o importantă rută comercială, şi ignoră un arbitraj internaţional care nu i-a dat câştig de cauză în 2016.
Calificând incidentul drept „periculos”, preşedintele Marcos a salutat „alegerea deliberată a soldaţilor filipinezi de a rămâne pe calea păcii”.
„Aţi demonstrat lumii că spiritul filipinez este curajos, hotărât şi totuşi binevoitor”, a declarat Marcos.
O înregistrare video difuzată de armata filipineză arată marinari chinezi strigând şi agitând cuţite, precum şi o secure, din mici ambarcaţiuni, dar de asemenea lovind o barcă pneumatică cu bastoane.
Un marinar filipinez a fost rănit în incident, în cursul căruia gărzile de coastă chineze au confiscat şi distrus material filipinez, în special arme de foc, potrivit armatei Filipinelor.
Întrebat despre această înregistrare video, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a respins joi acuzaţiile „total false” ale Manilei şi a acuzat-o că vrea să „pună în mod calomnios” responsabilitatea pe umerii Beijingului.
La rândul său, secretarul executiv al preşedinţiei filipineze, Lucas Bersamin, a minimalizat vineri importanţa incidentului, afirmând că este vorba „probabil de o neînţelegere” şi că gărzile de coastă chineze nu au utilizat decât arme albe.
Manila, a adăugat el, nu consideră incidentul drept „un atac armat” care ar declanşa punerea în aplicare a tratatului de apărare între Filipine şi SUA.
Incidentele pe mare între China şi Filipine s-au înmulţit în ultimele luni, în timp ce Beijingul îşi dublează eforturile de a-şi afirma revendicările teritoriale în această zonă maritimă contestată.
China patrulează în zonă cu sute de nave ale gărzilor de coastă şi ale marinei sale şi a transformat mai multe recife în insule artificiale militarizate.
Filipinele au anunţat la sfârşitul lunii mai că au instalat un avanpost al gărzii lor de coastă în extremitatea nordică a arhipelagului pentru a-şi consolida securitatea, după ce a constatat o „creştere a puterii militare” a Chinei, în ultimii doi ani, în apropiere de Taiwan, insulă pe care Beijingul intenţionează să o recupereze, dacă este necesar, chiar cu forţa, potrivit AFP.
AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Irina Giurgiu)