Current track

Title

Artist


Marius Dumitrescu (Asociaţia Suryam): Este imperativ să continuăm proiectul de asistenţă medicală destinat refugiaţilor ucraineni

Written by on 11 septembrie 2023

Conducerea Asociaţiei Suryam a anunţat, luni, finalizarea proiectului „Mureş Hub protejează sănătatea refugiaţilor ucraineni”, care a avut peste 2.300 de beneficiari, finanţat integral de Fundaţia United Way România, arătând că este imperativă continuarea acestui proiect vital de asistenţă medicală destinat refugiaţilor de război din Ucraina.

„Proiectul ‘Mureş Hub protejează sănătatea refugiaţilor ucraineni’, dezvoltat de Asociaţia Suryam şi finanţat integral de Fundaţia United Way România, a reprezentat un efort semnificativ de asistenţă medicală pentru refugiaţii ucraineni din judeţul Mureş. După o implementare de succes pe parcursul a 5 luni (1 aprilie – 31 august 2023), acest proiect a avut un impact profund asupra vieţilor a 412 refugiaţi ucraineni şi pentru un total de 2.349 de beneficiari, contribuind în mod substanţial la îmbunătăţirea stării lor de sănătate şi a calităţii vieţii acestora. Într-un context marcat de schimbări în programul de finanţare guvernamentală, acest proiect s-a încheiat în timpul primei etape de sprijin financiar, iar până la momentul publicării acestui comunicat de presă, refugiaţii ucraineni nu au primit niciun sprijin financiar (aprilie – august 2023). Această situaţie a creat dificultăţi semnificative pentru familiile de refugiaţi, care au epuizat economiile în timpul celor peste 550 de zile de război din Ucraina. Este imperativ să continuăm eforturile pentru a asigura continuitatea acestui proiect vital de asistenţă medicală destinat refugiaţilor ucraineni”, a anunţat preşedintele Asociaţiei Suryam, Marius Dumitrescu, într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Dumitrescu, cheltuielile cu medicamentele şi consultaţiile medicale au depăşit resursele financiare actuale ale refugiaţilor, iar Mureş Hub a rămas dedicat găsirii soluţiilor pentru a asigura continuitatea asistenţei comunitatea refugiaţilor ucraineni.

„Acest proiect reprezintă un exemplu de solidaritate şi sprijin umanitar şi continuă să promoveze incluziunea socială, rezilienţa şi adaptabilitatea acestor refugiaţi în noua lor comunitate. Statisticile proiectului ne dezvăluie că 66,26% din beneficiari provin din zona Târgu Mureş, inclusiv localităţile Târgu Mureş, Sângeorgiu de Mureş, Sâncraiu de Mureş, Ungheni, Sântana de Mureş, Corunca şi altele din vecinătate. Restul de 33,74% sunt din zona Sighişoara, incluzând Sighişoara, Daneş şi alte localităţi învecinate. În total, 72,57% sunt femei şi 27,43% bărbaţi, iar distribuţia pe grupe de vârstă arată că 37,38% sunt copii cu vârsta între 0 şi 17 ani, 39,32% adulţi cu vârsta între 18 şi 45 de ani şi 23,30% adulţi cu vârsta peste 45 de ani”, se arată în comunicat.

Proiectul a presupus şi organizarea a 12 workshop-uri educaţionale, dintre care şapte au avut loc în Târgu Mureş şi cinci în Sighişoara, la care au participat 293 de persoane.

„Acestea au fost susţinute de un medic psihiatru ucrainean refugiat şi au avut ca subiecte metodele de gestionare a stresului, înţelegerea propriilor emoţii, controlul emoţiilor în relaţia cu copiii şi prevenirea consumului de substanţe care creează dependenţă, precum alcoolul şi drogurile. Participanţii au beneficiat, de asemenea, de consultaţii individuale şi/sau de grup pentru a aborda problemele lor specifice. Pe parcursul proiectului, pacienţilor li s-a oferit asistenţă şi consiliere pentru a înţelege şi naviga prin sistemul sanitar românesc. Ei au primit sprijin în înregistrarea în platforma E-PIAS pentru a uşura activitatea medicilor în cadrul consultaţiilor şi a fost asigurată traducerea pentru a uşura comunicarea medic-pacient. Ca rezultat, pacienţii ucraineni au beneficiat gratuit de consultaţii medicale, analize medicale, investigaţii medicale, intervenţii chirurgicale şi pacienţii au primit medicamente prescrise de medici, precum şi dispozitive medicale, cum ar fi cristaline, proteze, talonete, proteze auditive, ciorapi compresivi, ochelari etc.”, se mai subliniază în comunicatul de presă.

Printre cele mai frecvente afecţiuni cronice identificate şi tratate în cadrul proiectului se numără depresia, anxietatea, insomnia, afecţiuni ale globului ocular, afecţiuni dentare, cardiologice (hipertensiune, tensiune oscilantă), endocrine, ortopedice (vene varicoase, leziuni musculare, osteoporoză, leziuni la nivelul genunchiului) şi alergii.

„În cadrul proiectului, au fost înregistraţi 670 de beneficiari (186 unici) care au primit medicamente şi dispozitive medicale prescrise de către 101 medici diferiţi (inclusiv 7 medici de familie) şi au fost realizate 301 de servicii de transport, traducere şi consiliere/însoţire pentru a facilita navigarea în sistemul sanitar românesc. Au fost decontate 110 reţete compensate de CNAS şi 519 reţete compensate. Proiectul a intermediat, de asemenea, 339 de consultaţii medicale cu 87 de medici diferiţi în diverse specialităţi (…) Un număr restrâns de pacienţi au reuşit să se programeze şi să se prezinte la consultaţii la diferiţi medici, fără a mai avea nevoie de însoţire pentru diverse specialităţi medicale”, mai precizează Asociaţia Suryam.

Asociaţia Suryam a mai arătat că deşi OUG 15/2022 prevede posibilitatea ca pacienţii refugiaţi ucraineni să se prezinte direct la medicul specialist fără a avea nevoie de un bilet de trimitere, în majoritatea cazurilor această prevedere este ignorată, iar consultaţiile sunt refuzate fără existenţa biletului de trimitere obţinut de la medicul de familie.

În plus, schimbările de program de finanţare guvernamentală începând cu 1 mai 2023 au adăugat o presiune psihică suplimentară.

„Mai mulţi pacienţi au amânat programările la consultaţii pentru a se ocupa de mutarea într-o nouă locuinţă sau pentru a îndeplini noile condiţii necesare pentru a solicita ajutor financiar în cadrul noului program guvernamental. Aceste proceduri au implicat completarea de documente şi deplasarea în mai multe rânduri la diverse instituţii, precum AJOFM, pentru a obţine documente necesare pentru dosarele de ajutor financiar”, se mai subliniază în comunicat.

AGERPRES/(AS – autor: Dorina Matiş, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply