Current track

Title

Artist


Ministerul Agriculturii alocă peste 88 de milioane de euro pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal

Written by on 11 februarie 2024

Fondurile totale alocate de la bugetul de stat pentru ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal vegetal pentru anul de cerere 2023 se ridică la peste 438,3 milioane de lei, respectiv 88,12 milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre postat în transparenţă decizională de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, din suma totală de peste 88 de milioane de euro, circa 84,88 de milioane euro vor fi alocate pentru culturile amplasate pe teren arabil, peste 1,64 milioane de euro pentru tutun, 1,508 milioane de euro pentru sfeclă de zahăr, 83.643 euro pentru hamei şi 5.630 euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră.

Potrivit proiectului de act normativ, culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe, dar fără a se limita la acestea- grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez; leguminoase pentru boabe, dar fără a se limita la acestea- mazăre, fasole; rădăcinoase, dar fără a se limita la acestea – cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere; plante industriale, din care plante textile- in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase – floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale, de exemplu – tutun, plante medicinale şi aromatice.

De asemenea, alte culturi amplasate pe tern arabil eligibile pentru ANT sunt: legume, precum tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni, dar fără a se limita la acestea; furaje verzi în teren arabil, dar fără a se limita la acestea – furaje verzi anuale, furaje verzi perene, de exemplu lucernă, trifoi; căpşuni; loturi semincere; culturi amplasate pe teren arabil în sere şi solarii, precum şi alte culturi necuprinse în această listă.

Cuantumurile per unitatea de măsură se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor stabilite prin prezentul act normativ la numărul total de hectare eligibile pentru anul 2023, corespunzătoare ANT.

Prevederile prezentei hotărâri se aplică unui număr de circa 557.000 beneficiari de ANT.

Suma totală necesară aplicării ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se asigură din bugetul MADR pe anul 2024.

Acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii contribuie la asigurarea capitalului financiar necesar pentru derularea activităţilor specifice din agricultură de către fermieri.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 2 octombrie 2023.

AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut