Current track

Title

Artist


Ministerul Educaţiei: Peste 161.500 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, înscrişi pentru susţinerea evaluării naţionale

Written by on 18 iunie 2023

Peste 161.500 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii evaluării naţionale, organizată în 3.553 de unităţi de învăţământ/centre de examen, în perioada 19 iunie – 4 iulie, conform situaţiei centralizate de Ministerul Educaţiei, pe baza informaţiilor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei transmis, duminică, AGERPRES, prima probă, Limba şi literatura română, va avea loc pe 19 iunie şi va fi urmată de proba la Matematică, pe 21 iunie. Proba la Limba şi literatura maternă este programată pe 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 28 iunie, până la ora 14,00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, pe 28 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi pe 29 iunie (în intervalul orar 8,00 – 12,00).

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de părinţii/reprezentanţii legali ai candidaţilor minori.

Rezultatele finale vor fi afişate pe 4 iulie.

Accesul candidaţilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8,00 – 8,30. Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

Probele încep la ora 9,00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute, calculate după completarea casetei de identificare. Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în 2023.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare, care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, ei având obligaţia de a lăsa obiectele în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea evaluării naţionale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (19 – 22 iunie, între orele 8,00 şi 16,00).

Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţul Dâmboviţa vor fi evaluate digitalizat în cadrul programului-pilot lansat anul trecut.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, atât în centrele de examen, cât şi pe internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul evaluării naţionale.

AGERPRES/(AS – autor: Iulia Carciog, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply