Current track

Title

Artist


Ministrul de Externe spune că există solicitări suplimentare de evacuare din Gaza: Situaţia rămâne extrem de dificilă

Written by on 8 noiembrie 2023

MAE a primit, recent, „un număr important de alte solicitări de evacuare” din partea cetăţenilor români din Gaza, în contextul în care situaţia din regiune este „extrem de dificilă, volatilă” a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

„Situaţia cetăţenilor români din Fâşia Gaza a fost şi rămâne o preocupare prioritară pentru autorităţile române, la cel mai înalt nivel (…) Obiectivul nostru prioritar este ca românii şi membrii lor de familie, care doresc să părăsească Fâşia Gaza, să reuşească să facă acest lucru în condiţii de siguranţă”, a arătat şefa diplomaţiei române.

Ea a amintit că, în acest context, Celula de criză a MAE păstrează legătura cu autorităţile israeliene şi egiptene.

Primul grup de cetăţeni români şi membri ai familiei acestora a fost evacuat marţi din Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi după ce aceste persoane vor ajunge la Cairo, vor fi transportate în România la bordul unor curse speciale, a arătat Odobescu.

„În ultimele zile, inclusiv după demararea evacuării, am primit un număr important de alte solicitări de evacuare, în plus faţă de cele existente şi acestea se află în acest moment în proces de verificare de către colegii noştri de la oficiul de reprezentare al României de la Ramallah”, a punctat ministrul.

Ea a subliniat că acesta este un „proces de durată”, care „cere demersuri speciale” şi a evidenţiat nevoia de coordonare cu autorităţile egiptene şi israeliene, astfel încât evacuările să îndeplinească toate condiţiile de securitate.

„Situaţia din regiune rămâne extrem de dificilă, complexă şi în acelaşi timp volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcţie de situaţia din teren”, a evidenţiat ministrul Odobescu şi a spus că MAE face eforturi „pentru ca toţi cetăţenii români care au solicitat evacuarea din Gaza, pentru ei şi pentru membri de familie, să poată părăsi zona”.

Un prim grup de români şi membri de familie ai acestora – format din 93 de persoane – a fost evacuat marţi, din Gaza, în Egipt. Miercuri, MAE a anunţat că încă 51 de români au primit permisiunea de a părăsi Fâşia Gaza prin punctul de trecere Rafah.

Marţi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că 36 de cetăţeni moldoveni din Fâşia Gaza au fost evacuaţi iar din Cairo, ei vor fi transportaţi la Bucureşti, împreună cu cetăţenii români, cu o cursă aeriană specială organizată de Ministerul Afacerilor Externe din România, iar ulterior preluaţi cu un autocar pus la dispoziţie de autorităţi.

AGERPRES/(A, AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply