Current track

Title

Artist


Mureş: Descoperire arheologică inedită – primul tezaur eneolitic din judeţ a fost identificat la Sânişor

Written by on 3 aprilie 2024

Muzeul Judeţean Mureş a anunţat, miercuri, descoperirea primului tezaur eneolitic din judeţ, care a putut fi documentat in situ de specialişti, pe raza localităţii Sânişor, graţie unui membru al comunităţii arheologilor amatori din România, Narcis-George Carţiş, descoperirea fiind a doua de acest gen din Transilvania.

„Ca urmare a unei noi colaborări fructuoase între Narcis-George Carţiş şi Muzeul Judeţean Mureş, zilele trecute s-a descoperit un mic depozit eneolitic în hotarul localităţii Sânişor, comuna Livezeni. Datorită faptului că la momentul descoperirii piesele din metal au fost lăsate în pământ, colectivul muzeului format din Rita E. Németh, Botond Rezi şi Daniel Cioată au reuşit documentarea in situ şi recuperarea unei mici depuneri de piese metalice. Aceasta constă din două topoare întregi de cupru cu braţele în cruce şi o a treia fragmentară. Acestea au fost depuse într-o groapă ovală, la o adâncime relativ mică, fără alte materiale arheologice. Mica descoperire poate fi datată la începutul epocii eneolitice (cca. 4.300-3.900 î.e.n.), fiind produsul unei metalurgii dezvoltate, care reuşeşte să producă pentru prima dată primele piese autentice de metal, în contrast cu topoarele ciocan din perioada precedentă”, a anunţat Muzeul Judeţean Mureş, pe Facebook.

Potrivit Muzeului, depozitul de la Sânişor devine primul tezaur eneolitic documentat de specialişti din judeţul Mureş şi al doilea din Transilvania, după cel descoperit la Ariuşd (judeţul Covasna), din 1910.

„După restaurarea şi valorificarea ştiinţifică, piesele descoperite vor face parte dintr-o viitoare expoziţie a muzeului”, a precizat Muzeul Judeţean Mureş, care a etichetat descoperirea ca fiind una „istorică inedită”.

AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

Citește  Ştefan Bănică începe, joi, seria de patru concerte de la Sala Palatului

* Sursa foto: Muzeul Judeţean Mureş / Facebook.com

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

(Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


Reader's opinions

Leave a Reply