Mureş: Medalii din Războiul de Independenţă, obiecte şi uniforme rare, în expoziţia ”Jandarmeria Română 1850 – 2020”
Written by AGERPRES on 25 martie 2024
Numeroase medalii, inclusiv din Războiul de Independenţă, documente rare, obiecte originale şi uniforme din secolele XIX-XX, se regăsesc în expoziţia itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, deschisă, luni, la Muzeul de Istorie din Cetatea Târgu Mureş.
„Expoziţia a ajuns la Târgu Mureş nu întâmplător, fiindcă urmează, în data de 3 aprilie, să fie celebrată ziua acestei arme. Expoziţia are la bază o cercetare de foarte bună calitate realizată de prietenul nostru Nicolae Adrian Alexe, muzeograf la Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu. Cei care vor veni să o viziteze vor vedea uniforme, atât replici, cât şi originale, elemente de echipament, documente, decoraţii, medalii. Şi putem spune că expoziţia este în momentul acesta unică în România, fiindcă este singura care prezintă istoria unei arme de la înfiinţare şi până în prezent, o expoziţie care până acum a fost vizitată de peste 41.000 de vizitatori. Târgu Mureş este oraşul cu numărul 20 unde a ajuns şi avem un plan pentru itinerarea expoziţiei până în ianuarie 2026, cu şanse de prelungire”, a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre curatorii expoziţiei, Flavius Nicolae Roaită, muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Expoziţia este realizată de Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Muzeul Judeţean Mureş.
Aceasta cuprinde obiecte originale prin care organizatorii au dorit să evoce contribuţia jandarmilor la evenimentele istorice majore din istoria ţării, inclusiv la perioada Primului Război Mondial şi al celui de-al Doilea Război Mondial.
„În prima vitrină putem să vedem o parte din distincţiile care au fost acordate unor jandarmi, atât trupei, cât şi subofiţerilor şi ofiţerilor. Putem să oferim ca exemplu Crucea Trecerii Dunării. Avem, de asemenea, Apărătorii Independenţei, o distincţie acordată atât militarilor, cât şi civililor. Avem o medalie oferită de Imperiul Rus, care comemorează acest conflict dintre Imperiul Ţarist şi Imperiul Otoman, iar în partea de jos avem Virtutea Militară, o distincţie foarte bună, de prestigiu, mai ales pentru trupă şi subofiţeri. Următoarea era oferită celor care aveau 25 de ani de serviciu în cadrul sistemului militar şi în continuare avem Serviciul Credincios, clasa I şi clasa a II-a avem medalia jubiliară din anul 1906, care marchează 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, o distincţie acordată pentru participarea la al doilea Război Balcanic din 1913, Crucea Regina Elisabeta, iar următoarea este Crucea Reginei Maria din timpul Primului Război Mondial (…) Dacă ne raportăm la uniforme, cea mai veche ca imagine, dar este o replică, ar fi uniforma de jandarm, model 1850, prima uniformă din expoziţie, atunci când ei au fost organizaţi în Moldova în timpul domnului Grigore Alexandru Ghica”, a declarat Flavius Nicolae Roaită.
Potrivit muzeografului, expoziţia de la Târgu Mureş este un proiect de succes la care îşi aduc contribuţia inclusiv asociaţii şi o serie de colecţionari privaţi.
„Noi am încercat în funcţie de posibilităţi, să valorificăm şi obiectele din colecţiile muzeelor gazdă, iar la Târgu Mureş am reuşit să creăm o dioramă unde sunt prezente două uniforme, una de ceremonie, de trupă, de securitate, şi una de miliţie. De asemenea, am folosit o serie de fotografii din perioada interbelică şi pot să amintesc o colaborare punctuală cu Serviciul Judeţean Mureş al Arhivelor Naţionale, care ne-au oferit cu această ocazie trei registre din perioada anilor 40, unde se regăsesc informaţii despre activitatea jandarmilor mureşeni”, a afirmat muzeograful.
Colonel Luiza Rotaru de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a arătat că, în data de 3 aprilie, Jandarmeria va împlini 174 de ani de la înfiinţare şi că prin expoziţia de la Târgu Mureş se doreşte expunerea tradiţiei acestei arme.
„Noi vrem, prin această expoziţie, să arătăm publicului că şi noi, Jandarmeria Română, avem o istorie, avem tradiţii, că şi colegii noştri, alături de armată şi de alte forţe au contribuit la desăvârşirea unităţii neamului românesc. Colegii noştri au luptat atât pe front, cât şi în spatele frontului pentru a deveni ceea ce suntem astăzi. Şi sperăm să fie, în afară de un punct de atracţie, să fie şi un mijloc de convingere a tinerilor din Târgu Mureş să acceadă la instituţiile noastre de învăţământ şi anume la şcolile de subofiţeri de jandarmi, de la Drăgăşani şi Fălticeni şi de la Academia de Poliţie. Sunt mândră de trecutul istoric al Jandarmeriei Române şi de participarea ei efectiv şi la misiunile trecute şi la misiunile din ziua de astăzi”, a arătat colonelul Luiza Rotaru.
În calitate de curator al acestei expoziţii, colonelul Luiza Rotaru a spus că a fost impresionată de toate faptele de arme ale Jandarmeriei Române, începând cu Războiul de Independenţă, sau al doilea război balcanic.
„Pot să spun că atunci când a izbucnit epidemia de holeră, toate forţele participante s-au lăsat la vatră, iar jandarmeria a rămas totuşi pe metereze pentru a îndeplini cam aceleaşi misiuni pe care le-au îndeplinit şi în timpul pandemiei, plus cele două războaie mondiale”, a arătat colonelul.
Curatorul expoziţiei din partea Muzeului Judeţean Mureş, cercetătorul ştiinţific Dorel Marc, a arătat că şi muzeul mureşean şi-a adus contribuţia la realizarea expoziţiei, cu o serie de documente şi obiecte valoroase.
„Publicul o să aibă surprize pentru că sperăm, îşi vor putea reconsidera puţin percepţia asupra acestei arme, cu ajutorul documentelor, cu ajutorul obiectelor şi ale altor exponate. Prin proiectul nostru ‘Mureşeni în Tranşeele Marelui Război’ am găsit acele scrisori care au intrat în expoziţie şi pentru că un soldat făcea parte din legiunea de Jandarmi. Sunt foarte emoţionante aceste documente şi scrisori. Întrucât spaţiul nu e suficient niciodată în cadrul unei expoziţii, noi le vom rula pe un monitor. Aceste documente nu pot fi expuse fizic în vitrine sau pe pereţi, dar publicul va avea ocazia să retrăiască şi aceste etape ale luptei Jandameriei Române, venind şi vizionând aceste cadre”, a mai menţionat Dorel Marc.
AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)