Current track

Title

Artist


Mureș: Vremea rece întârzie înflorirea bujorului de stepă de la Zau de Câmpie; turiștii, îndemnați la răbdare

Written by on 14 aprilie 2025

    Image

     

    Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie, aflați în unica rezervație botanică de acest gen din Europa, situată pe cel mai înalt loc din lume în care această floare s-a putut adapta, au răsărit foarte târziu din cauza temperaturilor scăzute din această primăvară, iar primele flori ar putea să apară cel mai devreme la sfârșitul acestei săptămâni.

    Din acest motiv, turiștii au fost sfătuți să aibă răbdare, astfel încât bujorii tineri să nu fie călcați.

    ‘Vremea rece din ultimul timp întârzie înflorirea bujorului de stepă, astfel că doar în următoarele zile o să apară primele flori! Până atunci vă rog să nu veniți în vizită (chiar dacă știți că în alți ani erau înfloriți), urmează în zilele următoare să definitivăm amenajarea potecilor pentru vizitare și alte lucrări necesare. Vă voi ține la curent cu evoluția stadiului de înflorire, promit’, a postat pe Facebook custodele Rezervației de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan.

    El a declarat luni, pentru AGERPRES, că a făcut acest apel întrucât turiștii obișnuiesc să intre în rezervație, chiar dacă florile nu au înflorit și chiar dacă intențiile celor care vin să îi admire sunt cele mai bune, din neatenție pot distruge bujorii tineri.

    ‘Din cauza vremii reci, mulți bujori sunt foarte mici, frunzele lor încă nu și-au schimbat culoarea din maro în verde și astfel există pericolul să fie striviți. Eu sunt aici, lucrăm la amenajarea potecilor, fiindcă vremea rece, ploile și ninsorile ne-au întârziat și pe noi cu lucrările de amenajare. Sper ca pe la sfârșitul săptămânii să apară prima floare, în rezervația de jos. Când apare prima floare, atunci începe oficial sezonul de vizitare. Înghețul și ninsorile din ultimele zile nu au afectat bujorii. Vestea bună este că în zilele de 26 și 27 aprilie, când va avea loc a doua ediție a Festivalului Bujorului la Castelul Ugron din Zau de Câmpie, dedicat bujorului de stepă, bujorii vor fi înfloriți și vor putea fi admirați în întreaga lor splendoare’, a declarat Ciprian Cenan.

    Citește  Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor

    Custodele a spus că, anul trecut, primii trei bujori de stepă s-au deschis în data de 5 aprilie, fiind o primăvară călduroasă, însă florile au suferit puțin din cauza secetei, dar că în acest an există suficientă apă în sol, ca urmare a precipitațiilor din ultimele zile.

    Asociația Visit Mureș, în parteneriat cu Primăria Comunei Zau de Câmpie și Asociația ‘Manifest pentru Patrimoniu’, organizează în zilele de 26 și 27 aprilie, la Castelul Ugron, a doua ediție a Festivalului Bujorului la Castel, care include și tururi ghidate la Rezervația Botanică de Bujori de stepă (Paeonia tenuifolia).

    Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, și rămân înfloriți doar șapte zile, au o înălțime între 10 până la 30 de centimetri și flori de culoarea roșu aprins.

    Rezervația este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie și a fost înființată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică. Suprafața inițială a fost de 2,5 hectare, iar primul custode, Marcu Sâncrăianu, a extins-o la 3,5 hectare, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

    În Rezervația de la Zau de Câmpie sunt două loturi, rezervația de sus, de 2,5 hectare, unde la inventarul din 2014 erau 20.000 de exemplare, și rezervația de jos, care are un hectar, unde se află peste 30.000 de exemplare.

    AGERPRES/(A, AS – redactor: Dorina Matiș, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

    Sursa foto: REZERVATIA NATURALA – Bujorul de Stepa – Zau De Campie/Facebook

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions