Current track

Title

Artist


Neozeelandezii vor vota pentru a alege „Pasărea Secolului”

Written by on 30 octombrie 2023

Un total de 77 de păsări native din Noua Zeelandă concurează pentru a câştiga titlul decernat în cadrul unui concurs intitulat „Pasărea Secolului”, al cărui start a fost dat luni şi care se va desfăşura timp de două săptămâni, informează Xinhua.

Ediţia din 2023 a concursului „Pasărea Anului”, o competiţie anuală, a fost redenumită temporar în „Pasărea Secolului” pentru a celebra cea de-a 100-a aniversare a organizaţiei de conservare a naturii Forest & Bird.

Cinci specii dispărute au fost adăugate pentru prima dată în rândul candidaţilor: pitulicea de tufiş, becaţina de pe South Island, huia, piopio şi bufniţa râzătoare.

„Cele cinci păsări dispărute din competiţia din acest an sunt o amintire sfâşietoare a frumoaselor păsări pe care le-am pierdut”, a declarat directorul executiv al Forest & Bird, Nicola Toki, adăugând că 82% dintre speciile de păsări indigene vii din Noua Zeelandă sunt ameninţate sau sunt în pericol de dispariţie.

Ultima observare confirmată oficial a unui exemplar de huia, o legendară pasăre cântătoare, datează din 1907, dar este posibil ca această specie să fi continuat să existe până în jurul anilor 1920. Ultima observare confirmată a unei bufniţe râzătoare a vizat un exemplar mort găsit în Canterbury în 1914, însă observări ale acestor păsări şi ascultări ale sunetelor emise de ele au continuat să existe până în anii 1930, potrivit Forest & Bird.

Endemic în Noua Zeelandă, albatrosul antipodean se confruntă cu un risc serios de extincţie. Albatrosul antipodean, cu o populaţie în declin, este cea mai ameninţată dintre speciile de albatros. Doar 5.100 de perechi reproducătoare mai există în lume, potrivit Live Ocean Foundation, care sprijină eforturile depuse pentru protejarea acestei păsări oceanice uriaşe.

Principala ameninţare pentru ea o reprezintă lovirea fatală de parâmele lungi ale bărcilor de pescuit, întrucât se crede că schimbările climatice îi fac pe albatroşi să se hrănească în ape mai nordice, unde se întâlnesc cu flote de pescuit, a precizat aceeaşi fundaţie.

Zeci de manageri de campanie s-au înscris pentru a-şi susţine speciile preferate, iar Forest & Bird îi încurajează pe oameni să împărtăşească ceea ce votează cu comunităţile şi prietenii lor, precum şi pe reţelele de socializare. Participanţii la acest concurs pot vota pentru până la cinci păsări.

AGERPRES/(AS – autor: Florin Bădescu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Sursa foto: Forest & Bird / Facebook


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply