Current track

Title

Artist


O nouă specie de calmar vampir, descoperită în Marea Chinei de Sud

Written by on 5 iulie 2024

    Oamenii de ştiinţă din China au descoperit o nouă specie de calmar vampir, doar cea de-a doua specie de acest fel cunoscută până în prezent, în Marea Chinei de Sud, transmite vineri Live Science.

    Calmarul vampir (Vampyroteuthis infernalis) poate atinge lungimea de 0,3 metri. În pofida apariţiei ameninţătoare şi a numelui, această nevertebrată este absolut inofensivă, trăind pe fundul mării unde se hrăneşte cu resturi ale altor animale marine.

    Singura specie de calmar vampir cunoscută până în prezent trăieşte în apele oceanice temperate şi tropicale în numeroase zone ale planetei. Ea a fost catalogată în 1903 în urma unei expediţii conduse de biologul marin german Carl Chun. Alte câteva specii de calmar vampir au fost apoi descrise dar ulterior s-a descoperit că exemplarele respective erau de fapt membri ai aceleiaşi specii.

    Presupusele noi specii de calmar vampir descoperite până recent erau de fapt specimene juvenile de Vampyroteuthis infernalis, care au caracteristici fizice diferite faţă de exemplarele adult – calmarul dezvoltă un al doilea set de înotătoare în apropierea capului iar înotătoarele originare dispar.

    „Zece specii sinonime au fost descrise anterior, prezentând de fapt o serie de diferenţe morfologice în diferite stadii ale vieţii”, a declarat coordonatorul studiului despre noua specie de calmar vampir, Dajun Qiu, biolog marin la Institutul de Oceanologie Marea Chinei de Sud.

    Într-un studiu publicat la 2 mai în jurnalul preprint BioRxiv, cercetătorii au descris cea de-a doua specie de calmar vampir descoperită în Marea Chinei de Sud, în apropierea insulei Hainan, China, în 2016. Noua specie a primit denumirea V. pseudoinfernalis. A fost descoperită la o adâncime de 800 – 1000 de metri, profunzime la care ajunge foarte puţină lumină solară.

    Citește  Neanderthalienii şi omul modern au coexistat în Europa timp de peste 2.000 de ani (studiu)

    Această specie nou identificată prezintă unele caracteristici unice, distincte faţă de V. infernalis. Spre exemplu, poziţia a două fotofore (organe ce produc bioluminiscenţă) aflate între înotătoare şi coadă este diferită. La V. infernalis ele sunt localizate la o treime din distanţa dintre înotătoare şi capătul corpului, în timp ce la V. pseudoinfernalis sunt localizate aproximativ la jumătatea distanţei dintre aceste puncte. În plus, V. pseudoinfernalis are o coadă ascuţită, pe când V. infernalis nu are deloc coadă. Specia nou descoperită are şi ciocul mai alungit.

    De asemenea, analiza genetică a indicat faptul că cele două specii sunt distincte, conform lui Qiu.

    „Vom analiza mai multe specimene pentru a ne asigura că diferenţele morfologice observate rămân consistente”, a mai precizat Qiu, adăugând că dieta celor două specii este similară.

    AGERPRES/(AS – editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

    Sursa foto: livescience.com

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions