Current track

Title

Artist


O PERSONALITATE PE ZI: Amelia Earhart, prima femeie aviator care a traversat singură Oceanul Atlantic

Written by on 18 iunie 2023

Amelia Earhart a fost o pionieră în aviaţie, scriitoare de succes şi militantă pentru drepturile femeilor. A rămas în istoria aviaţiei ca fiind prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic.

S-a născut la 24 iulie 1897 în localitatea Atchinson din statul Kansas, arată https://www.ameliaearhart.com/.

 

 

În adolescenţă, a lucrat ca soră medicală într-un spital militar din Canada, în timpul Primului Război Mondial. În 1919, a început studiul Medicinei la Universitatea Columbia.

 

La 28 decembrie 1920, pilotul Frank Hawks a invitat-o pe tânăra Amelia într-un scurt zbor de agrement. A fost momentul care i-a schimbat cursul vieţii. „Pe măsură ce avionul în care ne aflam câştiga altitudine, în mintea mea a încolţit o singură idee: ştiam că, de acum înainte, va trebui să zbor”, a declarat Amelia Earhart, potrivit site-ului citat. Drept urmare, a abandonat studiile medicale şi s-a dedicat în exclusivitate zborului.

La 3 ianuarie 1921, a început să ia lecţii de aviaţie, pentru ca, după şase luni, să achiziţioneze primul său avion, un Kinner Airster de două locuri, la mâna a doua. L-a denumit „Canarul”, datorită culorii sale galbene. La bordul „Canarului” a stabilit primul său record: prima femeie pilot din lume care a atins altitudinea de 4.267 de metri.

 

În aprilie 1928, publicistul George P. Putnam i-a propus Ameliei să devină prima femeie pasager care să zboare deasupra Oceanului Atlantic. Avionul, un Fokker F7 denumit „Friendship”, urma să fie pilotat de Wilmer Stultz, asistat de mecanicul Louis Gordon.

Călătoria a început de pe aeroportul Trepassey din Newfoundland la 17 iunie 1928 şi s-a încheiat, cu succes, pe Burry Port, în Ţara Galilor, după 21 de ore de zbor. La întoarcere, cei trei protagonişti au fost primiţi ca eroi. Au fost primiţi de preşedintele SUA, Calvin Coolidge, la Casa Albă. Amelia Earhart devenise o stea a aviaţiei mondiale.

 

La 7 februarie 1931, s-a căsătorit cu George Putnam. Din acel moment, cei doi au avut un scop comun, acela ca Amelia Earhart să devină prima femeie pilot care traversează singură Atlanticul.

 

Visul a devenit realitate în ziua de 20 mai 1932. Amelia Earhart a decolat de pe Harbor Grace, din Newfoundland, cu destinaţia Paris. Zborul fără întrerupere la bordul unui model Lockheed Vega 5B a durat 14 ore şi 56 de minute, timp în care a avut de înfruntat condiţii meteorologice neprielnice. Nu a aterizat, însă, la Paris, ci pe o păşune din apropierea localităţii irlandeze Londonderry.

În urma realizării acestui zbor istoric, a fost distinsă de preşedintele SUA, Herbert Hoover, cu medalia de aur a Societăţii National Geographic. La rândul său, Congresul SUA i-a acordat medalia „Distinguished Flying Cross”, Amelia Earhart devenind prima femeie distinsă cu prestigioasa medalie.

 

Au urmat alte zboruri solo inedite, competiţii şi recorduri stabilite în aviaţie. De exemplu, la 11 ianuarie 1935, a devenit prima persoană care a zburat singură deasupra Pacificului, pe ruta Honolulu – Oakland.

 

În 1937, an în care urma să împlinească 40 de ani, Earhart şi-a propus să îşi realizeze marele vis: să fie prima femeie care face înconjurul Pământului cu avionul, la Ecuator.

 

Recordul urma să fie stabilit la bordul unui bimotor Lockheed Electra. Amelia a fost însoţită de navigatorul Fred Noonan.

Aventura lui Earhart şi a lui Noonan a început în 20 mai 1937, când cei doi au decolat din Oakland, California. La 2 iulie, ei au decolat din Lae, Papua Noua Guinee, angajându-se într-o etapă deosebit de ambiţioasă, de 4.000 de kilometri, urmând să oprească pentru realimentare pe mica insulă Howland din Pacific, situată la jumătatea distanţei dintre Australia şi Hawaii. Însă, ei nu au aterizat niciodată acolo. Nimeni, niciodată, nu a mai putut intra în contact cu cei doi, iar soarta lor rămâne, până astăzi, un mister. După aproape doi ani de căutări, Amelia Earhart a fost declarată decedată la 5 ianuarie 1939.

 

Generaţii de cercetători şi pasionaţi au încercat, timp de decenii, să dezlege misterul dispariţiei acestei pioniere, prima femeie care a traversat singură Atlanticul cu avionul.

 

Potrivit uneia dintre teorii, modelul Lockheed Electra s-a prăbuşit în iulie 1937 în zona Oceanului Pacific pe un atol cunoscut în trecut sub numele de Gardner Island, în prezent Nikumaroro, aparţinând Republicii Kiribati.

AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto: ameliaearhart.com

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply