O PERSONALITATE PE ZI: Regele Felipe al VI-lea al Spaniei
Written by AGERPRES on 19 iunie 2024
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei s-a născut la 30 ianuarie 1968, la Madrid, potrivit https://www.britannica.com şi https://www.casareal.es.
La naştere a primit numele Felipe, Juan, Pablo, şi Alfonso de Todos los Antos, în memoria, în ordine, a primului rege Bourbon care a domnit în Spania, a bunicului său pe linie paternă, şeful reşedinţei regale spaniole, a bunicului său pe linie maternă regele Greciei şi a străbunicului său Alfonso XIII, regele Spaniei, indică https://www.casareal.es/EN/FamiliaReal/ReyFelipe/Paginas/biografia.aspx.
La 22 noiembrie 1975, la două zile după moartea lui Francisco Franco, tatăl lui Felipe, Juan Carlos, a devenit regele Spaniei. Doi ani mai târziu, Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos, a fost numit Prinţ de Asturias.
În 1981 a fost făcut membru al Ordinului Lâna de Aur de către regele Juan Carlos, liderul ordinului. A urmat şcoala Santa María de los Rosales până în 1984, unde a parcurs anii ciclului primar şi secundar. În ultimul an a studiat la Lakefield College School, în Canada, reprezentând studii echivalente celor universitare.
În anul 1986, la vârsta de 18 ani, Felipe a depus jurământul faţă de regele Juan Carlos, înaintea parlamentului spaniol, asumându-şi prin jurământ să respecte îndatoririle cu credinţă, să respecte Constituţia şi legile statului spaniol şi să respecte drepturile cetăţenilor şi ale Comunităţilor Autonome, îndeplinind deplin rolul său de succesor la tronul Spaniei. În perioada 1985-1988 a fost pregătit în fiecare din academiile de forţe armate ale Spaniei, fiind desemnat ofiţer în armată, marină şi forţele aeriene şi a primit certificarea sub forma brevetului de pilot de elicopter.
În perioada septembrie 1985 – iulie 1988, s-a pregătit la Academia Militară Generală la Zaragoza, unde a depus jurământul la 11 octombrie 1985. A continuat pregătirea militară la Şcoala navală militară în Marin şi ulterior la Academia forţelor aeriene în San Javier, primind gradele locotenent de infanterie, sublocotenent de marină şi locotenent al forţelor aeriene. A luat brevetul de pilot de elicopter, în carul Escadrilei 402 forţe aeriene ale armatei spaniole. A obţinut calificativul de pilot de elicopter şi pentru forţele navale şi pentru armata terestră. În perioada octombrie 1988 – iunie 1993 a studiat la Autónoma University of Madrid, unde a absolvit cu diploma în drept şi a studiat diverse materii legate de obţinerea diplomei în ştiinţe economice. În septembrie 1993, s-a înscris la cursul de masterat în relaţii internaţionale la Edmund Walsh School of Foreign Service din cadrul Universităţii Georgetown, Washington DC, unde a absolvit la 26 mai 1995. Din septembrie 1999 până în iunie 2000 a urmat un curs în securitate şi apărare.
A fost membru al echipei olimpice de navigaţie la Jocurile Olimpice din 1992 de la Barcelona, unde a încheiat al şaselea în cadrul unei întreceri de profil.
În 1990 în calitate de prinţ de Asturias a început să efectueze o serie de vizite oficiale în comunităţile autonome ale Spaniei, pentru a deprinde mai multă cunoaştere profundă despre Spania şi să stabilească o legătură mai apropiată cu poporul spaniol. A avut, deopotrivă, numeroase întâlniri cu organisme constituţionale şi cu principalele instituţii ale Administraţiei Centrale a Spaniei şi ale Comunităţilor Autonome pentru a afla mai multe despre activităţile lor. De asemenea, a acordat audienţe private şi publice unui număr considerabil de persoane din eşichierul politic, economic, şi cultural, media, pentru a discuta pe marginea unui spectru larg de subiecte în probleme naţionale şi internaţionale, indică portalul oficial https://www.casareal.es/EN/FamiliaReal/ReyFelipe/Paginas/biografia.aspx.
A desfăşurat numeroase activităţi în străinătate, îndeplinind un rol activ în promovarea economică şi a intereselor comerciale ale Spaniei. A fost, de asemenea, foarte interesat în ceea ce priveşte promovarea cunoaşterii limbii şi culturii spaniole, prin sprijinirea reţelei de centre a Institutului Cervantes şi modulelor pentru răspândirea cunoaşterii în istoria şi realitatea curentă a Spaniei în principalele universităţi străine. Acompaniat de soţia sa Letizia a întreprins vizite în ţări ibero-americane şi în state din Uniunea Europeană, Orientul Mjlociu sau Orientul Îndepărtat unde Spania are interese strategice. Începând din ianuarie 1996, a reprezentat Spania la ceremoniile de depunere a jurământului de credinţă ale preşedinţilor din statele ibero-americane.
La 1 noiembrie 2003, regele Juan Carlos şi regina Sofia au anunţat logodna prinţului de Asturias cu Letizia Ortiz Rocasolano, o cunoscută vedetă de televiziune prezentatoare a jurnalelor de ştiri, cei doi ulterior fiind apreciaţi pentru stilul lor de viaţă modest. Ceremonia religioasă s-a desfăşurat la 22 mai 2004 în Catedrala Almudena din Madrid.
După urcarea pe tronul Spaniei a regelui Felipe al VI-lea, Letizia Ortiz Rocasolano a devenit prima persoană obişnuită din istoria Spaniei care a fost desemnată regină. Cei doi au două fiice, Leonor, născută în 2005, şi Sofia, născută în 2007. Leonor are titlul de prinţesă de Asturias şi urmează tatălui său în linia succesiunii la tronul Spaniei, ordinea de precădere urmând să se schimbe în cazul în care regele Spaniei şi regina vor avea un fiu.
La data de 2 iunie 2014, regele Juan Carlos a anunţat intenţia sa de a renunţa la tronul Spaniei. Monarhul în vârstă de 76 de ani a luat această decizie pe fondul unor dificile situaţii care au afectat reputaţia Casei Regale Spaniole, un caz de evaziune fiscală în care a fost implicată sora mai mare a lui Felipe, prinţesa Cristina, precum şi periplul regelui în anul 2012 într-o expediţie safari în Africa. Cu aprobarea parlamentului de la Madrid, regele Juan Carlos a abdicat şi a dat coroana fiului său Felipe, în vârstă de 46 de ani.
Felipe a fost proclamat rege, Felipe al VI-lea, la 19 iunie 2014, cu promisiunea unei ”monarhii reînoite” şi pentru o ”nouă Spanie”. Regele Felipe al VI-lea a promis, la începutul domniei sale, că va conduce ”o monarhie parlamentară înnoită, pentru vremuri noi” în Spania, ţară cu care se identifică şi în care crede, conform mass-media spaniole.
Privind legătura cu structurile armate, regele Spaniei este în contact direct cu Forţele Armate şi cu Garda Civilă, urmând un program de activităţi care includ înmânarea comenzii, participarea la exerciţii şi manevre militare, vizitarea unităţilor, centrelor şi instituţiilor, şi din 2010 participarea la audienţe militare. Este informat curent despre problemele militare curente prin audienţe cu ofiţeri de rang înalt din Armată şi din Garda Civilă.
Regele deţine gradele de general căpitan al armatei, al marinei şi al forţelor aeriene, cel mai mare grad militar care corespunde exclusiv celui de comandant suprem al Forţelor Armate, conform https://www.casareal.es/EN/FamiliaReal/ReyFelipe/Paginas/biografia.aspx.
Pe lângă activităţile oficiale, regele Felipe al VI-lea este preşedinte onorific al diverselor Asociaţii şi Fundaţii, ale căror activităţi monarhul este special dedicat, participând la reuniuni de lucru şi conducând întâlniri ale consiliilor de conducere. Printre aceste fundaţii se numără Fundaţia Prinţului de Asturias, Fundaţia Prinţului Girona şi Fundaţia Hesperia. Are deopotrivă întâlniri cu Fundaţia Codespa care este dedicată reducerii sărăciei prin dezvoltare economică şi socială şi cu Institutul Regal Elcano, principalul centru de analiză şi reflecţie spaniol care produce idei şi cercetare în domeniul relaţiilor strategice şi internaţionale, indică https://www.casareal.es/EN/FamiliaReal/ReyFelipe/Paginas/biografia.aspx.
La nivel de şef de stat România a primit vizita regelui Juan Carlos I şi a reginei Sofia în anul 2003, iar în iulie 2009 prinţul de Asturia, moştenitor al tronului Spaniei şi soţia sa Letizia au vizitat România, conform https://mae.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis (stg.) a fost primit la Palatul Zarzuela, de regele Spaniei, Felipe al VI-lea (dr.), în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în această ţară, 13.07.2015.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
La 13 iulie 2015, regele Felipe al VI-lea a primit, la Madrid, la Palatul Zarzuela, vizita preşedintelui României Klaus Iohannis şi a soţiei sale Carmen Iohannis.
AGERPRES/(Documentare – Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Casa Real España – Su Majestad el Rey Don Felipe VI