Current track

Title

Artist


Oamenii de știință au descoperit o ‘super-Terra’ care ar putea întreține viața

Written by on 28 ianuarie 2025

    Image

     

    Oamenii de știință au descoperit o planetă din categoria ‘super-Terra’ care ar putea deține condițiile potrivite pentru a întreține viața, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford, informează DPA.

    Acea exoplanetă – o planetă aflată în afara Sistemului Solar – are o masă de șase ori mai mare decât cea a Pământului și orbitează în ‘zona locuibilă’ din jurul unei stele similare cu Soarele nostru, la 20 de ani-lumină de sistemul nostru solar.

    Evoluția ei în acea zonă înseamnă că planeta nou descoperită, ce a fost denumită HD 20794 d, se află la o distanță potrivită de stea pentru ca apa să existe pe suprafața ei, însă deoarece acea distanță se modifică de-a lungul orbitei sale mai degrabă eliptice decât circulare, cercetătorii consideră că deocamdată este prea devreme pentru a spune dacă acea exoplanetă poate să întrețină viața.

    Michael Cretignier, asistent postdoctoral de cercetare la Facultatea de Fizică a Universității Oxford, a identificat pentru prima dată un posibil semnal al existenței exoplanetei în anul 2022 atunci când analiza date arhivate înregistrate de spectrograful High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher din cadrul Observatorului La Silla din Chile.

    Cercetători dintr-o echipă internațională au analizat apoi datele obținute pe parcursul a două decenii de observare pentru a confirma descoperirea.

    ‘Am lucrat la analiza datelor mai mulți ani, analizându-le gradual și eliminând orice posibile surse de contaminare’, a declarat Michael Cretignier.

    ‘Pentru mine, a fost bineînțeles o bucurie uriașă atunci când am putut să confirmăm existența planetei. A fost și un sentiment de ușurare, întrucât semnalul original se afla la marginea limitei de detectare a spectrografului, așadar a fost greu să fim pe deplin convinși la acea vreme dacă semnalul era real sau nu. În mod captivant, proximitatea ei față de noi (20 de ani-lumină) înseamnă că există o speranță pentru viitoare misiuni spațiale care să obțină o imagine a planetei’, a adăugat el.

    Citește  O metodă bazată pe AI pentru identificarea pacienţilor cu risc de embolie pulmonară, dezvoltată de cercetători israelieni

    Oamenii de știință au salutat descoperirea acestei exoplanete, pe care o consideră ‘un studiu de caz neprețuit’ pentru proiectele spațiale care încearcă să detecteze semne de viață în afara Sistemului Solar.

    ‘Prin localizarea ei în zona locuibilă și proximitatea sa relativă față de Terra, această planetă ar putea juca un rol esențial pentru misiunile viitoare ce vor caracteriza atmosferele exoplanetelor pentru a căuta biosemnături care să indice existența potențială a vieții’, a declarat Michael Cretignier.

    Studiul care detaliază descoperirea acestei exoplanete a fost publicat în revista Astronomy & Astrophysics.

    AGERPRES/(AS – autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions