Current track

Title

Artist


Olguţa Vasilescu: Din păcate, Guvernul nu mai susţine financiar costul gigacaloriei

Written by on 9 februarie 2024

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, vineri, că Guvernul nu mai susţine financiar costul gigacaloriei, motiv pentru care la Craiova preţul nu va mai fi cel mai mic din ţară, ci va creşte, ajungând la nivelul mediei naţionale aşa cum este şi în alte oraşe din ţară.

„Anul acesta alocăm 26,7 milioane lei pentru subvenţia gigacaloriei. Anul trecut am utilizat circa 17 milioane lei din bugetul local, iar acum alocăm mai mult. Din păcate, Guvernul nu mai susţine financiar costul gigacaloriei, astfel încât anul acesta nu putem să mai avem cel mai mic preţ al gigacaloriei din ţară şi vom fi în media naţională, ca şi Oradea, ca şi Clujul, dar mai puţin decât Bucureşti sau Constanţa”, a afirmat Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de prezentare a proiectului de buget al municipiului.

Consiliul Local Craiova a aprobat, în şedinţa din 25 ianuarie, majorarea preţului gigacaloriei către populaţie cu 60%, începând cu 1 ianuarie, de la 323,62 la 376,19 lei/Gcal, fără TVA.

Majorarea vine deoarece Guvernul nu a mai alocat fonduri municipiului Craiova pentru subvenţia energiei termice furnizate în sistem centralizat.

Subvenţia acordată de Guvern era de 45 milioane lei, municipalitatea reuşind de la bugetul local să acopere numai 26,7 milioane lei, majorând astfel cuantumul subvenţiei pentru populaţie de la 133,21 lei/Gcal la 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA).

Astfel, CL Craiova a aprobat: tariful local al energiei termice facturate populaţiei, în cuantum de 376,19 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 323,47 lei/MWh (exclusiv TVA); menţinerea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţi economici în cuantum de 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 518,79 lei/MWh (exclusiv TVA); menţinerea preţului local de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice distribuită prin centrale termice în cuantum de 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 747,38 lei/MWh (exclusiv TVA) şi a aprobat majorarea cuantumului subvenţiei pentru populaţie de la 133,21 lei/Gcal la 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 195,32 lei/Mwh (exclusiv TVA).

AGERPRES / (A, AS – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut