Current track

Title

Artist


Olguţa Vasilescu: Oraşul Craiova este model de bune practici la nivelul CE pentru combaterea abandonului şcolar

Written by on 9 februarie 2024

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat, vineri, că oraşul Craiova este model de bune practici la nivelul Comisiei Europene în ceea ce priveşte combaterea fenomenului abandonului şcolar, în urma unui program pe care municipalitatea l-a implementat în rândul comunităţii rome.

„În ceea ce priveşte tema combaterii abandonului şcolar, oraşul Craiova este exemplu de bune practici la nivelul Comisiei Europene încă din anul 2017, când Jose Manuel Barroso (fost preşedinte al CE) a spus într-o intervenţie că sunt doar şase oraşe în Europa care într-adevăr stimulează reducerea abandonului şcolar şi ajută comunitatea romilor. Pentru că noi am avut un program care prevedea că nu numai copiii vin la şcoală, ci vin însoţiţi şi de mămicile lor analfabete, care vor să-şi continue studiile. Noi ştim că în această comunitate fetiţele rome de la 12-13 ani nu prea mai merg la şcoală. Şi în acest condiţii, am oferit o masă caldă, am oferit o sumă de bani mamelor care veneau la şcoală. Şi programul şi-a atins scopul. Peste 90% dintre persoanele care au intrat în acest proiect au şi reuşit să-l ducă până la capăt şi să aibă o diplomă în final”, a spus Olguţa Vasilescu în cadrul unei dezbateri pe tema reducerii abandonului şcolar.

Vasilescu a afirmat că după acest program derulat la Craiova, Ambasada Elveţiei a propus să finanţeze un astfel de program în toată ţara.

„Mai mult decât atât, Ambasada Elveţiei a spus că va aloca fonduri pentru acest proiect al nostru şi din discuţiile pe care le-au avut la Ministerul Muncii au spus: ‘vrem să se facă acest proiect în toată ţara aşa cum s-a făcut la Craiova’. Deci soluţii există”, a adăugat ea.

Potrivit primarului municipiului Craiova, pentru astfel de programe nu există fonduri europene, aşa cum nu există nici pentru combaterea consumului de droguri.

„Din păcate, fondurile europene care au venit în ultimii ani şi pentru comunitatea romilor, şi pentru combaterea abandonului şcolar şi pentru combaterea consumului de droguri s-au dus în general în proiecte care s-au referit doar la seminarii. Vorbim foarte mult despre aceste probleme, dar le rezolvăm mai puţin spre deloc. Ei bine, acesta este un caz concret despre cum se poate reduce abandonul şcolar în rândul copiilor şi, mai mult decât atât, despre cum se pot stimula şi persoanele care au trecut de vârsta şcolii să se reîntoarcă la şcoală şi să aibă o diplomă. Eu sper să nu mai avem acest fenomen, care este mai mult manifestat în comunitatea romilor. O altă modalitate prin care putem reduce abandonul şcolar este să dăm cât mai multe exemple în comunităţile de unde provin aceşti copii, unde rata abandonului este foarte mare, pentru că un alt motiv al abandonului şcolar este sărăcia”, a subliniat Lia Olguţa Vasilescu.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin a organizat, vineri, la Craiova, cea de-a zecea dezbatere a programului naţional Pactul pentru Tineri, în parteneriat cu ministerele de linie – Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale – şi UNICEF.

AGERPRES/(A – autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut