Current track

Title

Artist


OMS, profund îngrijorată de epidemiile din Republica Democratică Congo

Written by on 22 martie 2024

Situaţia sanitară din Republica Democratică Congo (RDC) „se deteriorează”, ameninţată de o combinaţie de epidemii care variază de la holeră şi mpox (boală cunoscută mult timp sub numele de „variola maimuţei”) la antrax, ciumă şi rujeolă, şi-a exprimat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îngrijorarea, informează AFP.

„Provocările cu care se confruntă populaţia din RDC au atins niveluri alarmante, exacerbate de o combinaţie de violenţă, şocuri climatice şi epidemii”, a declarat într-o conferinţă de presă reprezentantul OMS în această ţară, Dr. Boureima Hama Sambo.

Vorbind prin videoconferinţă din Kinshasa, capitala acestei ţări, a doua ca mărime din Africa, cu o populaţie de circa 100 de milioane de locuitori, acesta a precizat că în numeroase regiuni ale ţării, în special în est, spitalele sunt copleşite de răniţi, în timp ce civilii sunt prinşi în lupte.

De asemenea, mai multe epidemii ameninţă populaţia, agravate de malnutriţie.

RDC se confruntă cu cea mai gravă epidemie de holeră din 2017, cu 50.000 de cazuri suspecte şi 470 de decese înregistrate anul trecut, a declarat Dr. Sambo.

De asemenea, ţara este afectată de cea mai mare epidemie de rujeolă înregistrată din 2019, cu aproape 28.000 de cazuri şi 750 de decese din ianuarie.

„Combinaţia dintre rujeolă şi malnutriţie are consecinţe grave asupra sănătăţii copiilor sub 5 ani, iar accesul inadecvat la vaccinare agravează situaţia”, a explicat responsabilul OMS.

„Antraxul şi ciuma au afectat, de asemenea, comunităţi din estul RDC în ultimele luni”, a precizat el, provincia Kivu de Nord fiind afectată de antrax, iar Ituri, de ciumă.

„În ceea ce priveşte antraxul, OMS a înregistrat 16 cazuri şi trei decese de la începutul anului, deja aproape echivalentul numărului de cazuri înregistrate în tot anul 2023. Rata mortalităţii este foarte ridicată. Prin urmare, antraxul este o ameninţare sanitară deosebit de preocupantă”, a declarat el.

OMS este, de asemenea, îngrijorată de o „accelerare” a răspândirii epidemiei de mpox, cu 4.000 de cazuri suspecte şi 271 înregistrate în acest an. Peste două treimi din cazuri sunt copii.

La sfârşitul anului 2023, OMS avertizase deja asupra riscurilor de răspândire internaţională a epidemiei, care se extinde geografic în RDC şi a cărei transmitere sexuală se accelerează.

Dr. Sambo a subliniat că ţara are al doilea cel mai mare număr de persoane strămutate din lume, după Sudan, circa 10 milioane.

În februarie, ONU a lansat un apel la donaţii în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru a oferi ajutor umanitar la 8,7 milioane de persoane din cele 25,4 milioane care au nevoie în această ţară.

AGERPRES/ (AS – autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply