Current track

Title

Artist


OMV nu vinde participaţia majoritară deţinută la Borealis (Alfred Stern)

Written by on 8 iunie 2023

    OMV nu intenţionează să-şi vândă participaţia majoritară la divizia sa Borealis, din sectorul petrochimic, a anunţat directorul general al grupului energetic austriac, Alfred Stern, transmite Reuters.

    Compania Naţională de Petrol din Abu Dhabi (ADNOC) deţine 25% din OMV şi are de asemenea o participaţie în Borealis. Ambele companii se concentrează pe creştere prin produse chimice şi mase plastice.

    Anul trecut, ADNOC a prezentat un plan ce prevede alocarea sumei de 150 miliarde de dolari în perioada 2023 – 2027 pentru strategia de creştere, care include o nouă divizie axată pe energie, inclusiv produse chimice. Acest fapt a dus la speculaţii că ADNOC ar putea cumpăra participaţia majoritară deţinută de OMV la Borealis.

    „Nu vom vinde participaţia deţinută la Borealis”, a declarat Stern pentru Reuters, în marja unei conferinţe pe teme de energie, care se desfăşoară la New York.

    Acesta a adăugat că Europa ar trebui să fie într-o poziţie mai bună privind aprovizionarea cu gaze naturale, înaintea acestei ierni.

    Invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile impuse de UE au provocat o criză energetică în Europa, deoarece a crescut preţul energiei. Europa era dependentă de petrolul şi gazul din Rusia.

    UE a reuşit să compenseze reducerea semnificativă a livrărilor de gaze ruseşti, fiind ajutată şi de iarna relativ blândă.

    Preţul gazelor în Europa a scăzut faţă de anul trecut, în urma cererii mai reduse din industrie şi a măsurilor adoptate pentru reducerea dependenţei de Rusia, a explicat Stern.

    Acesta a adăugat că OMV îşi va îndeplini contractele de furnizare de gaze în Austria, chiar dacă Gazprom opreşte aprovizionarea. OMV primeşte gaze de la Gazprom printr-o conducă care tranzitează Ucraina.

    Citește  Profitul net anual al Inditex, proprietarul Zara, a crescut cu 30%, datorită preţurilor competitive

    OMV are propria sa producţie de gaze în Norvegia şi are acorduri de achiziţie cu alţi furnizori pentru a se asigura că poate compensa pierderea livrărilor ruseşti. Compania a rezervat capacitate în gazoductul care livrează gaze Europei, dacă va fi necesar, a informat şeful OMV.

    Piaţa combustibilului din Europa s-a stabilizat, chiar dacă Europa a interzis în februarie importurile din Rusia. Industria energetică a făcut faţă cu bine perturbărilor provocate de război, a declarat Stern. Acesta a subliniat: „Există o rearanjare masivă a lanţurilor de aprovizionare”.

    Marjele de rafinare au scăzut de la începutul anului, dar acum s-au normalizat. OMV a proiectat în medie marje de rafinare între 10 şi 15 dolari pe baril, dar ele ar putea scădea sub acest nivel, a explicat Stern.

    Acesta a adăugat că OMV se aşteaptă la o cotaţie medie a barilului de petrol Brent din Marea Nordului peste 80 dolari pe baril în 2023. În prezent, cotaţia barilului de petrol Brent este de aproximativ 77 dolari pe baril.

    AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions