Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă ‘imixtiune a României’ în afacerile interne ale Rusiei
Written by AGERPRES on 25 martie 2025
O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi ‘acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă’, potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS.
Un anunț în acest sens a fost făcut luni de către șeful Comisiei pentru investigarea faptelor de imixtiune a statelor străine în afacerile interne ale Federației Ruse, Vasili Piskarev, care este totodată și președintele Comisiei pentru securitate și combatere a corupției din Duma de Stat.
‘Comisia a studiat materiale ale forumului ‘Marea Neagră: Frontiera viitorului pentru o Europă sigură și stabilă’, care s-a desfășurat recent în Parlamentul României cu participarea reprezentanților unei organizații teroriste interzise în Rusia’, a declarat Piskarev, citat de contul Telegram al comisiei respective. În documentul citat de TASS, numele organizației la care se referă parlamentarul rus nu este menționat.
‘Materialele adunate au fost trimise Parchetului General pentru o evaluare juridică și adoptarea unor decizii în conformitate cu legislația noastră, precum și Ministerului de Externe (rus) pentru un răspuns politic și diplomatic la acțiunile ostile ale autorităților române, care le-au oferit teroriștilor o platformă parlamentară pentru realizarea de provocări împotriva țării noastre’, a afirmat Vasili Piskarev, citat în același document.
Potrivit deputaților ruși, în cadrul respectivului eveniment desfășurat în parlamentul României ‘s-au făcut în mod repetat apeluri către Occident, inclusiv din partea unor agenți străini (persoane sau entități considerate de Rusia drept agenți străini – n.r.) pentru a obține înfrângerea militară a Rusiei și a o dezmembra în multe state independente’.
Mai mult, Piskarev a adăugat că la respectivul eveniment s-au făcut auzite propuneri ‘de a scoate Rusia din Marea Neagră’, în care, spune el, se întrevăd elemente infracționale privind apeluri publice pentru trecerea la acțiune în ceea ce privește încălcarea integrității teritoriale a Federației Ruse și declanșarea unui război de agresiune, notează agenția de stat TASS.
Conform mai multor media române, sesizarea parlamentarului rus pare să facă referire la un eveniment organizat în clădirea parlamentului României în data de 19 martie de organizația neguvernamentală poloneză ‘Free Nations of Post-Russia Forum’, inclusă pe lista organizațiilor teroriste de către Moscova în noiembrie 2024, pe motiv că ar promova separatismul și dezmembrarea Federației Ruse în mai multe entități statale.
AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ady Ivaşcu)