Current track

Title

Artist


Parlamentul din Letonia a legalizat parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex

Written by on 9 noiembrie 2023

Parlamentul leton a votat marţi pentru a le permite cuplurilor de acelaşi sex să înfiinţeze uniuni civile, oferindu-le recunoaştere juridică dar mai puţine drepturi decât cele de care beneficiază cuplurile căsătorite, informează Reuters.

Homosexualitatea rămâne un subiect care dezbină societatea din Letonia, o ţară ai cărei legiuitori au modificat în 2005 Constituţia pentru a defini căsătoria ca o uniune ce este permisă doar între un bărbat şi o femeie.

Noua legislaţie, care urmează să intre în vigoare la jumătatea anului viitor, le permite cuplurilor de acelaşi sex să îşi înregistreze parteneriatul la un notar.

Ea le permite partenerilor dintr-o astfel de uniune dreptul de vizită în spital, precum şi unele beneficii fiscale şi de securitate socială.

Însă Kaspars Zalitis, un activist pentru drepturile gay, consideră că cuplurile de acelaşi sex tot nu vor putea adopta copii şi vor continua să se confrunte cu probleme legate de moştenire.

„Acesta este un mare început… Letonia nu mai este una dintre cele şase ţări din Uniunea Europeană care nu oferă niciun fel de recunoaştere pentru cuplurile de acelaşi sex”, a declarat el pentru Reuters.

În luna mai, Parlamentul leton l-a ales ca preşedinte pe Edgars Rinkevics, devenit primul şef de stat din Uniunea Europeană care îşi trăieşte deschis homosexualitatea, în ciuda faptului că 45% dintre letoni au declarat într-un sondaj Eurobarometru din 2019 că nu s-ar simţi confortabil dacă ţara lor avea un oficial de rang înalt care să fie homosexual sau bisexual.

Sondajul din 2019 a arătat că 54% dintre letoni nu se simţeau confortabil să aibă un coleg homosexual sau bisexual, în timp ce, potrivit unui sondaj Globsec din 2023, doar 40% dintre locuitorii ţării susţin legalizarea drepturilor persoanelor de acelaşi sex, cum ar fi căsătoria.

Ministrul leton al Justiţiei, Inese Libina-Egnere, a declarat că Parlamentul nu a intenţionat să le ofere partenerilor din uniuni civile drepturi similare cu cele ale cuplurilor căsătorite.

„‘Recunoaştem că avem familii care nu sunt căsătorite, iar acesta este modul în care îşi pot înregistra relaţia”, a declarat ea pentru Reuters. „Voinţa politică este de a avea un tip foarte specific de parteneriat înregistrat”.

Cea mai înaltă instanţă letonă a decis în 2020 că ţara baltică trebuie să recunoască familiile necăsătorite, iar 46 de cupluri de acelaşi sex au depus cu succes o petiţie în instanţă pentru a fi recunoscute ca unităţi familiale, a precizat postul public de televiziune LSM.

Estonia, vecina Letoniei, a legalizat în iunie 2023 căsătoria între persoane de acelaşi sex.

AGERPRES/(AS – autor: Florin Bădescu, editor online: Gabriela Badea)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply