Current track

Title

Artist


Parlamentul israelian a votat ”în principiu împotriva” unui stat palestinian

Written by on 18 iulie 2024

    Knessetul, parlamentul israelian, a votat în noaptea de miercuri spre joi o rezoluţie în care şi-a exprimat opoziţia de principiu faţă de înfiinţarea unui strat palestinian la vest de Râul Iordan, informează joi EFE şi Haaretz.

    „Knessetul Israelului se opune ferm înfiinţării unui stat palestinian la vest de Iordania. Înfiinţarea unui stat palestinian în inima Ţării Israelului va reprezenta un pericol existenţial pentru statul Israel şi pentru cetăţenii săi, va perpetua conflictul palestiniano-israelian şi va destabiliza regiunea”, se arată în rezoluţia aprobată în noaptea de miercuri spre joi. „Va fi doar o chestiune de puţin timp până când (gruparea islamistă palestiniană) Hamas va prelua controlul statului palestinian şi îl va transforma într-o bază teroristă islamică radicală, în coordonare cu axa condusă de Iran pentru eliminarea statului Israel”, se mai menţionează în rezoluţie.

    Potrivit rezoluţiei adoptate, promovarea ideii unui stat palestinian în acest moment este „o recompensă acordată terorismului şi va încuraja doar Hamas şi susţinătorii săi să vadă aceasta ca pe o victorie ca urmare a masacrului din 7 octombrie 2023 (când Hamas a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului – n.r.) şi un preludiu pentru preluarea puterii de către islamul jihadist în Orientul Mijlociu”.

    Rezoluţia care neagă posibilitatea existenţei unui stat palestinian, cosponsorizată de partide din coaliţia de dreapta condusă de premierul Benjamin Netanyahu şi alte partide din aceeaşi tendinţă, dar aflate în opoziţie, a fost adoptată cu 68 de voturi pentru şi nouă împotrivă.

    Deşi a obţinut cosponsorizarea mai multor partide de dreapta, rezoluţia a fost propusă iniţial de formaţiunea de dreapta Noua Speranţă – care s-a scindat din partidul Likud al lui Netanyahu – al cărei lider, Gideon Sa’ar, a declarat că scopul ei este „de a exprima opoziţia generală a poporului israelian faţă de crearea unui stat palestinian, care ar pune în pericol securitatea şi viitorul Israelului”. Rezoluţia „este şi un mesaj către comunitatea internaţională că presiunea de a impune Israelului un stat palestinian este inutilă”, a insistat el.

    Citește  ONU: Vot în Adunarea Generală pentru a cere încetarea ocupaţiei israeliene în teritoriile palestiniene în termen de 12 luni

    Partidul de centru-dreapta Uniunea Naţională, al fostului ministru din cabinetul de război Benny Gantz – acum în opoziţie – a votat şi el în favoarea rezoluţiei, care respinge un stat palestinian chiar şi ca parte a unei negocieri cu Israelul.

    „Uniunea Naţională se angajează, în orice scenariu politic viitor care apare, să păstreze identitatea evreiască şi democratică a statului Israel şi să insiste asupra drepturilor sale istorice şi a intereselor sale de securitate”, se arată într-un comunicat al partidului. „După 7 octombrie, ziua înfiorătoare în care teroriştii ne-au răpit, ucis şi violat cetăţeni, orice recunoaştere a unui stat palestinian ar fi o recompensă pentru terorism şi Hamas”, a mai transmis partidul.

    Parlamentarii din formaţiunea centristă „Există un viitor”, a şefului opoziţiei şi fost prim-ministru, Yair Lapid, au părăsit plenul Knessetului înainte de vot pentru a evita susţinerea măsurii, în condiţiile în care Lapid s-a pronunţat în trecut în favoarea soluţiei cu două state.

    Singurele partide care au votat în favoarea unui stat palestinian au fost Partidul Laburist şi partidele arabe Raam şi Hadash-Taal.

    Votul intervine cu câteva zile înainte de vizita planificată în SUA a lui Netanyahu, care ar urma să se adreseze camerelor reunite ale Congresului american, pe 22 iulie, şi care are pe agendă şi o întrevedere cu preşedintele Joe Biden, întâlnire care ar putea fi afectată după ce preşedintele american a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

    Încă din februarie, Knessetul a aprobat o rezoluţie, propusă de însuşi Netanyahu, prin care respingea înfiinţarea unui stat palestinian, dar acea moţiune a abordat în mod specific constituirea unilaterală a unui stat palestinian, în contextul declaraţiilor mai multor ţări care luau în considerare recunoaşterea unui astfel de stat în absenţa unui acord de pace cu Israelul.

    Citește  Chişinăul ia în calcul retragerea cetăţeniei în cazul persoanelor care luptă de partea Rusiei în Ucraina

    Recunoaşterea comună de către trei ţări europene – Spania şi Irlanda, care de altfel sunt şi membre ale UE, plus Norvegia – a provocat furie în Israel, care şi-a rechemat ambasadorii pentru consultări şi i-a convocat pe reprezentanţii celor trei ţări europene pentru a-şi manifesta dezacordul.

    Un total de 145 de ţări din cele 193 care fac parte din ONU au recunoscut statul palestinian, din care circa 10 ţări fac parte din Uniunea Europeană (UE).

    AGERPRES/(AS – autor: Gabriela Ionescu, editor: Florin Ştefan, editor online: Ada Vîlceanu)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions