Current track

Title

Artist


Participarea femeilor în structurile de conducere a crescut spectaculos atât în sectorul public cât şi în cel privat (Infografic)

Written by on 25 martie 2024

Participarea femeilor în structurile de conducere a crescut spectaculos, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, de la 34% în 2002, la 48% în 2021, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România.

„Participarea femeilor în structurile de conducere (membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei, conducători şi funcţionari superiori) a crescut spectaculos, atât în sectorul public, cât şi în cel privat: 34% în 2002, 40% în 2011, 48% în 2021. În prezent, ponderea femeilor în categoria structurilor de conducere o depăşeşte pe cea din totalul populaţiei ocupate. Mai mult decât atât, proporţia persoanelor cu funcţii de conducere este mai mare în rândul femeilor ocupate decât în rândul bărbaţilor (3,14% dintre femeile ocupate sunt în structurile de conducere, în timp ce în rândul bărbaţilor procentajul celor cu funcţii de conducere este de 2,89%)”, precizează realizatorii Infograficului, într-un comunicat.

De asemenea, femeile sunt majoritare, şi ponderea lor este în creştere, în categoria specialiştilor din diverse domenii de activitate: dacă în 2002 femeile reprezentau 51% dintre specialişti, în 2021 procentajul a ajuns la 60%.

Pe de altă parte, ponderea femeilor este mică şi tinde să scadă în rândul lucrătorilor din agricultură şi al muncitorilor necalificaţi. Astfel, dacă în 2002, 44% dintre lucrătorii calificaţi în agricultură erau femei, în 2021 ponderea acestora a scăzut la 36%. În ceea ce priveşte ponderea femeilor în rândul muncitorilor necalificaţi, aceasta s-a redus de la 44% în 2002 la 41% în 2021.

Cu toate acestea, rata ocupării femeilor pe piaţa muncii (59,1% din totalul populaţiei ocupate) este mult mai mică decât a bărbaţilor (77,7%) şi decât media ratei de ocupare a femeilor în UE (de 69,3% în 2022). România are printre cele mai mare diferenţe între sexe în privinţa ratei de ocupare, subliniază sursa citată.

Conform definiţiei internaţionale (BIM), populaţia ocupată cuprinde toate persoanele care desfăşoară o activitate economică sau socială, în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salariu, plată în natură sau alte beneficii: salariaţi, patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali. La recensământul populaţiei şi locuinţelor din 2021, totalul populaţiei ocupate din România era de 7.689.000 de persoane, în scădere cu 819.000 faţă de cea înregistrată la recensământul din 2011.

În intervalul dintre ultimele trei recensăminte ale populaţiei (2002, 2011, 2021), structura pe genuri a populaţiei ocupate a suferit transformări semnificative, în condiţiile în care ponderea femeilor în totalul acesteia a rămas relativ constantă, înregistrând o uşoară tendinţă de creştere, de la 44% la 46%, arată realizatorii Infograficului.

AGERPRES/(AS – autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut