Partida Romilor Buzău: Sesizarea penală în cazul retragerii copiilor de la şcoală – o formă de presiune ce trebuie înţeleasă
Written by AGERPRES on 8 ianuarie 2024
Partida Romilor „Pro Europa”, filiala Buzău, consideră că sesizarea organelor de cercetare penală în situaţia în care părinţii îşi retrag copiii de la şcoală reprezintă ”o formă de presiune care trebuie înţeleasă”, fiind o măsură necesară pe fondul degradării nivelului de educaţie.
Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare o adresă prin care le cere să informeze părinţii elevilor cu privire la la obligaţiile ce le revin pentru asigurarea dreptului la educaţie al copiilor şi să sesizeze organele de cercetare în situaţia în care sunt identificate cazuri de retragere a elevilor de la cursurile învăţământului obligatoriu.
„Am primit o astfel de adresă, la nivelul judeţului Buzău nu au fost înregistrate cazuri de această natură”, a precizat pentru AGERPRES şeful IŞJ Buzău, Daniela Palcău.
Potrivit reprezentanţilor Partidei Romilor, măsura poate fi privită ca o formă de presiune asupra părinţilor cu scopul de a-i determina să nu-şi retragă copiii din instituţiile de învăţământ de stat.
„Lucrând în teritoriu, am văzut foarte multe familii sărace care au această problemă, copiii se duc sporadic la şcoală, nu mai finalizează cele 8 clase. Până la urma urmei măsura este necesară pe fondul degradării nivelului de educaţie a tinerelor generaţii. Este o presiune, faptul că ai un dosar penal cu privire la obligaţia de a trimite copiii la şcoală este o formă de presiune. Nu cred că se va ajunge ca vreun părinte să facă închisoare pentru că nu îşi trimite copilul la şcoală. Este o formă de presiune care trebuie înţeleasă. Probabil doar în cazurile foarte grave vor fi luate măsuri judiciare. În ultimii 10 ani a scăzut foarte mult rata abandonului şcolar pentru că au fost foarte multe metode de atragere a copiilor la şcoală. La începutul anilor 2000, de când au fost implementate măsuri din partea Ministerului Educaţiei pentru copiii din familii şi zone dezavantajate, în special copiii romi, s-au produs schimbări majore. Mai sunt familii sărace, copii care nu merg la şcoală, dar este un cerc al sărăciei care nu poate fi spart dacă un copil nu ajunge să termine cel puţin şcoala generală”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Buzău, Călin Iosif.
Lipsurile financiare nu sunt un impediment pentru părinţi de a-şi retrage copiii de la cursuri, mai consideră Partida Romilor.
„Sărăcia poate fi considerată o piedică, dar avem şi exemple de foarte multe familii la limita subzistenţei care trăiesc poate doar din alocaţia copiilor şi din venituri informale, care îşi duc copiii la şcoală, cunosc multe exemple din zonele rurale. Îşi trimit copiii la şcoală, învăţătorii ne spun că vin la şcoală, îşi fac temele, sunt situaţii care ne dau speranţe cu privire la ridicarea nivelului de educaţie în comunităţile de romi şi nu numai”, a mai precizat Călin Iosif.
AGERPRES/(A – autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)