Patriarhul Daniel: Lansarea volumului ”Evoluţia statutului minorităţii rome în România”-eveniment semnificativ pentru societatea românească
Written by AGERPRES on 1 noiembrie 2023
Organizarea de către Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” a lansării volumului „Evoluţia statutului minorităţii rome în România. O analiză a participării romilor la viaţa politică românească în perioada 1990-2003”, elaborat de Gheorghe Ivan, primul demnitar rom din Guvernul României în perioada post-decembristă, reprezintă un eveniment semnificativ pentru întreaga societate românească, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
Preafericitul Părinte Daniel a transmis miercuri un mesaj participanţilor la lansarea volumului „Evoluţia statutului minorităţii rome în România. O analiză a participării romilor la viaţa politică românească în perioada 1990-2003”, elaborat de Gheorghe Ivan, desfăşurată la Sala „Drepturilor Omului” de la Palatul Parlamentului în organizarea Asociaţiei Partida Romilor „Pro-Europa”.
În mesaj, Patriarhul trece în revistă istoria participării Bisericii Ortodoxe Române la emanciparea romilor, evidenţiind contribuţiile unor preoţi şi ierarhi, începând cu deceniul al III-lea al secolului al XIX-lea, cu Arhimandritul Eufrosin Poteca, stareţul Mănăstirii Gura Motrului şi primul profesor român de filosofie al Academiei de la Sfântul Sava, cu studii la Pisa şi Paris, şi continuând cu nume precum Arhimandritul Iosafat Snagoveanul, de etnie romă, stareţul Mănăstirii Snagov şi membru al Guvernului Provizoriu de la Bucureşti prezidat de Mitropolitul Ţării Neofit al II-lea (1840-1849), a decretat „eliberarea robilor ţigani ai boierilor, începând cu data de 10/22 iulie 1848”, sau cu arhimandritul de etnie romă Calinic Constantin Şerboianu de la Mănăstirea Cernica.
Sunt amintite şi contribuţiile la emanciparea romilor ale Patriarhului Miron Cristea, dar şi anii celui de-Al Doilea Război Mondial, care „au însemnat o mare tragedie apentru această comunitate urgisită”, ca şi perioada comunistă, care „cu rare excepţii, cum a fost de exemplu împroprietărirea unui număr de aproximativ 20.000 de persoane de etnie romă în anul 1949, a fost un timp în care nu numai romii, ci şi cea mai mare parte a populaţie României a suferit o restrângere dramatică a drepturilor şi libertăţilor”.
PF Daniel se referă şi la perioada de după Decembrie 1990, reflectată până în anul 2003 şi de volumul lui Gheorghe Ivan, despre care afirmă că „a adus progrese însemnate în ce priveşte statutul minorităţii rome din România”.
„Din punct de vedere spiritual, Biserica Ortodoxă Română a fost în continuare alături de comunitatea romă, şi beneficiind şi ea de avantajele libertăţii redobândite la finele anului 1989 şi-a intensificat misiunea în mijlocul acestei etnii. În primul rând, Biserica a oferit condiţii de şcolarizare pentru mulţi tineri romi în Şcolile de cântăreţi, în Seminariile teologice sau la Facultăţile de teologie, unii continuând studiile postuniversitare şi obţinând titlul de Doctor în teologie, cum este şi în cazul Părintelui Marius Căldăraru, delegat de către noi să participe la acest eveniment, el fiind autorul unei valoroase teze de doctorat intitulată Particularităţile misiunii Bisericii Ortodoxe Române în comunităţile romilor căldărari, publicată la Editura Universităţii din Bucureşti. Cei mai mulţi dintre absolvenţii acestor instituţii de învăţământ slujesc în calitate de cântăreţi bisericeşti, diaconi sau preoţi în toate eparhiile din cadrul Patriarhiei Române, atât în comunităţi rome, cât şi în comunităţi mixte şi chiar în parohii eminamente româneşti”, precizează Patriarhul.
Înaltul ierarh ortodox subliniază că în cei 32 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989 au fost construite mai multe biserici pentru comunităţile rome, a fost tradusă în limba romani prima Carte de rugăciuni, tipărită în anul 2006 în Arhiepiscopia Bucureştilor, ca şi imprimarea, în anul 2008, a unui CD cu Sfânta Liturghie ortodoxă în limba romani, înfiinţarea, din anul 2011, în Arhiepiscopia Iaşilor, a Departamentului Minorităţi al Sectorului de Misiune, ca şi a Asociaţiei Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Romi „Sfântul Moise Arapul”, în Arhiepiscopia Clujului (2013), care desfăşoară o bogată activitate. Totodată în Arhiepiscopia Râmnicului s-a înfiinţat în 2015 un Departament de catehizare a romilor, care derulează nouă proiecte sociale şi culturale, precizează Patriarhul.
„Mai multe eparhii desfăşoară numeroase activităţi de sensibilizare, informare şi consiliere pentru incluziunea romilor şi evitarea discriminării. Au fost angajate persoane de etnie romă în structurile de economie socială înfiinţate de unele eparhii. Numeroşi copii romi au beneficiat în ultimii 17 ani de programele educaţionale şi de prevenire a abandonului şcolar dezvoltate de Patriarhia Română, precum Hristos împărtăşit copiilor şi Alege Şcoala!. În cadrul acestor programe, copiii participă şi beneficiază de diverse activităţi educative, concursuri, tabere şcolare, pelerinaje”, se mai arată în mesajul Patriarhului Daniel.
AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)